Главна / Вести / Косово и Метохија / Oдржана Свечана Видовданска седница

Oдржана Свечана Видовданска седница

svecana vidovdanska sednicaИнтонирањем химне „Боже Правде“, данас је у великој сали Дома културе у 13 сати отворена Свечана Видовданска седница.

Као и претходне године и ове седници су присуствовали председници Скупштине града Приштине и Општине Грачаница, владика епархије рашко призренске Теодосије, начелници округа као и председници привремених органа, директори предузећа и институција.

Председник привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић подсетио је у свом говору на важност очувања традиције и прославе овог великог празника са српски народ, посебно за Србе на Косову и Метохији.

„Другу годину за редом Скупштина града Приштине и Општина Грачаница заједно одржавају Свечану Видовданску седницу у духу заједништва и јединства. Ми данас славимо оно што је светије од најсветијег, важније од најважнијег. Славимо успомену на Косовску битку. То је датум који симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног херојства. То је датум који симболизује тренутак када смо превазишли међусобне сукобе и неслогу. Српски народ је одувек имао сан о слободарству. Сан о животу под слободним Сунцем. Тај сан сањамо ми на Космету и наша протерана браћа и сестре“, рекао је Караџић.

Присутнима у сали обратио се и градоначелник општине Грачаница Владета Костић:

„Видовдан је за Србе један од највећих празника. То је спомен једне од највећих битака Европе у средњем веку. Зли језици кажу да Срби Видовдан славе као дан свог пораз. Напротив, те године на Газиместану се страдало за веру,правду и истину. Косовски завет нема значај само за нас Србе него и шире, и за Европу и за цитав свет. И данад бранимо право на истину и правду, бранимо право на веру, и са нама је брани и црква. Срећан вам Видовдан!“, поручио је Костић.

Владика Епархије рашко-призренске Теодосије честитао је предстојећи празник и пожелео верницима да Видовдан на овим просторима прослављају вековима.

„Ево нас на прагу Видовдана и ове године. ево нас поново у Грачаници када треба да прославимо један од најзначајнијих празника српског народа. Свако ко је Србин сети се, бар пред овај празник, косовског завета и светог кнеза Лазара и свих војника који су живот положили за крст часни и слободу златну. Косовски завет је утемељен на светом јеванђељу. Онај који се води речима Господа, како је то чинио и свети кнез Лазар, који је за Господа погинуо, за веру и слободу свог народа сачувао је свој живот за вечност у царству Божијем“, поручио је владика Теодосије.

Свечану седницу организовали су Скупштина  града Приштина и општина Грачаница.

Check Also

Гуцати и Харадинај и данас пред судом у Хагу

Додатним саслушањем Зденке Пумпер, првог сведока Специјалозованог тужилаштва, која је током претходне недеље четири дана …