Главна / Вести / Косово и Метохија / Стојановић: Не одустајемо од формирања Специјалног суда

Стојановић: Не одустајемо од формирања Специјалног суда

branimir_stojanovicСпецијални суд за ратне злочине биће формиран, а скупштина ће заседати онолико пута колико то буде потребно, каже за РТС потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић. Изненађење су јучерашња догађања у скупштини. Они који су починили неки злочин не желе да подрже формирање овог Суда, поручује Стојановић.
Бранимир Стојановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је за све посланике било велико изненађење неизгласавање амандмана за промену устава што је предуслов за формирање Специјалног суда и најављује нову седницу на којој ће се изнова расправљати о овом суду.

“Оно што је премијер Мустафа рекао је то да ће обавеза које је преузета, а то је формирање суда, бити испуњена. Колико ће то бити покушаја, то ћемо видети. Ми ћемо подржати ту инцијативу као што смо и до сада подржавали све што је у вези са судом”, напомиње Стојановић.

На питање коме смета формирање суда, Стојановић одговара да овај суд суочава са правом, а не искривљеном сликом ситуације на Косову и додаје да они који су починили неки злочин не желе да подрже оснивање суда.

Чињеница је да мора да се формира суд који ће показати да су се десили стравични злочини и да ће неко морати за то да одговара, сматра Стојановић.

Указује да су главни политички лидери до сада више пута напомињали да тај суд мора да се оснује, а шта све може да се деси ако до тога не дође, то не можемо да знамо, подвлачи Стојановић.

Потпредседник косовске владе напомиње да уколико се не постигне договор о суду, то може водити дестабилизацији Косова и додаје како ће разговарати са представницима КФОРА да се повећа безбедност нарочито због Видовдана.

Коментаришући преговоре у Бриселу, Стојановић закључује како је формирање Заједнице српских општина апсолутни приоритет и додаје како очекује да и у будуће преговори не буду лаки али да у потпуности има поверења у преговарачки тим на челу са Александром Вучићем.

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …