Главна / Вести / Косово и Метохија / Јаблановић: ЗСО неће бити невладина организација

Јаблановић: ЗСО неће бити невладина организација

jablanovicЗаједница српских општина (ЗСО) неће бити невладина организација, каже за Спутњик Александар Јаблановић, бивши министар за повратак и заједнице у косовској Влади и председник Српске листе и додаје да је неизвесно да ли ће договор бити постигнут данас у Бриселу.

“Приштина се обавезала на успостављање ЗСО. Косовски закон не познаје термин заједница, што значи да га треба променити како би оснивање заједнице било могуће. Сигурно неће да буде невладина организација, а каква ће овлашћења имати зависи од договора у Бриселу, а пре свега од оних који су покровитељи тих договора, а то су Европска унија и САД“, сматра Јаблановић.

Лидер Српске листе, који је почетком фебруара смењен са места министра у косовској Влади, каже да је неизвесно да ли ће договор бити постигнут данас.

“Не бих простор за договор ограничавао једним временским периодом, поготово не у наредна 24 сата, али се помак у решавању питања на терену очекује што пре. Народ је постао нестрпљив“, наводи он.

Главни проблем у преговорима је, сматра лидер Српске листе, што Приштина не примењује оно на шта се обавеже и што због тога не сноси последице.

“Преговоре прати велика доза неповерења према свему што се нађе на дневном реду. Очигледно је да Београд жели да се договори, а Приштина има скривене намере“, каже он за Спутњик.

У Бриселу се данас састају делегације Београда и Приштине по други пут за мање од седам дана, предвођене премијером Александром Вучићем и Исом Мустафом како би наставиле дијалог о нерешеним крупним питањима.

Извор: Танјуг

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …