Главна / Економија / Гост Поподнева – Катарина Ађанчић, ЦПИ

Гост Поподнева – Катарина Ађанчић, ЦПИ

katarinaГост емисије Пријатно поподне на нашем радију била је Катарина Ађанчић, координатор Центра послодавачких иницијатива.

Центар послодавачких иницијатива тренутно окупља 122 приватна бизниса који се најчешће односе на увоз, извоз и производњу. Сам центар је и настао на иницијативу послодаваца.

– Годинама су послодавци били ускраћени најчешће у информацијама по питању законодавства, по питању њихових обавеза према радницима, према порезу, према царини, тако да ЦПИ представља једну врсту помоћи у њиховом пословању – каже Катарина Ађанчић.

– Када сте у сталном контакту са послодавцима онда имате и прилике да препознате њихове потребе. Углавном се те потребе своде на савете око начина пословања. Све се дефинише неким интерним договором и то између њих самих, док је наше само посредовање које често обухвата и помоћ око регистрације, као и едукацију у смислу њихових пословних и законских обавеза.

Када је у питању запошљавање и улога Центра послодавачких иницијатива у томе да преко послодаваца поспеши запошљавање, Катарина Ађанчић наглашава да се већина приватних бизниса своди на запошљавање чланова породица.

– Ако родитељ води неки породични бизнис, он најчешће усмерава и своје дете да се школује у том смеру како би и наставило породични бизнис. На жалост, то је мањина, нису сви те среће да се негде запосле, тако да већина омладине са дипломама види себе негде ван Косова и Метохије, у иностранству по могућности – каже Ађанчић.

Постоји идеја да се да предлог министарству да се сходно потребама коригују и смерови у образовању, који ће ученицима бити на располагању сваке године, како не бисмо призводили вишкове у кадровима.

Check Also

Вучић у Борчи: Градимо 12 болница широм Србије, молим лекаре да донесу одлуку о трећој вакцини

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас медицинску струку да донесе што пре одлуку о …