Главна / Вести / Косово и Метохија / Косово пред тоталном изолацијом

Косово пред тоталном изолацијом

pristinaУколико Косово не буде испунило своје међународне обавезе, у које спада и оснивање Специјалног суда за злочине ОВК, суочиће се са потпуном изолацијом, пише данас приштински лист “Експрес” позивајући се на међународне изворе.

Лист даље преноси да међународни фактор наставља да врши директан притисак на лидера ДПК Хашим Тачија кога виде као главног кривица за неуспех приликом изгласавања Специјаног суда.

Међународни извори су рекли за “Експрес” да дипломатски америчко-енглески и немачки притисак за оснивање Специјалног суда се врши и путем порука да су преговори за оснивање Специјалног суда окончани и да неће бити никаквих преговора и да неће нико бити амнестиран.

“Изолација нове државе Косово ће отежавати њено функционисање и довешће нови талас унутрашње кризе”, рекао је један званичник који је укључен у процес оснивања Специјалног суда, преноси “Експрес”.

Међународна заједница је најавила да ће поново проценити свој однос према Косову и даће до знања да се “пут ка чланству не може спровести тврдоглавошћу, супростављањем основним демократским вредностима што подразумева правну државу”.

“Друго, Косово се ионако налази далеко од успостављања закона а посебно у оштрој борби против организованог криминала и корупције; суочиће са новим захтевима да испуни критеријуме за визну либерализацију”, преноси “Експрес”.

Косовски министар европских интеграција Беким Чолаку изјавио је да ће неколико процеса важних за европске интеграције бити заустављени због неизласавања уставних амандмана којима би се омогућило оснивање Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

Неусвајање тих амандмана у Скупштини Косова одложило је за септембар потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (С СП) што отвара пут за један нови споразум Косова са ЕУ, преноси данас приштински “Експрес”, подсећајући да је С СП требало да буде потписан у јуну ове године.

“Експрес” истиче да ће и процес окончања либерализације виза бити одложен за наредну годину и са великим шансама да не буде окончан ни наредне године.

Повезаност између оснивања Специјалног суда и либерализације виза напоменуо је и Чолаку, истакавши и да је дијалог са Србијом један од момената важних за европске интеграције, посебно успешно постизање договора о четири питања, укључујући оснивање Заједнице српских општина.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …