Главна / Друштво / Паклени дан у Грачаници: У 12 часова измерено плус 42 степена

Паклени дан у Грачаници: У 12 часова измерено плус 42 степена

IMG_20150720_115211Тачно у дванаест сати у центру Грачанице измерено је плус 42 степена а како је најављено, тепература око петнаест часова достићи ће 45 подеок целзијусове скале.

Тропске врелине које су последњих дана задесиле балканско полуостррво, нису заобишле ни Косово и Метохију, без обзира што се налази на надморској висини од преко 600-700 метара.  Температура изнад четрдесет степени главни је разлог што су улице не ретко полупразне. Готово у свим локалима најтраженија роба је вода за пиће.

Надлежни из службе Хитне помоћи, редовно се оглашавају путем средства информисања и апелују на становништво да се без преке потребе не излажу отвореном простору. Саветују да се користи већа количина течности и да се избегавају алкохолна, газирана и и пића са додатком вештачких заслађивача.

Лекари Дома здравља у Грачаници  упућују апел пацијентима да се придржавају терапије и да нипошто на своју руку не користе додатне медикаменте. Тврде да овакве температуре највише штете кардио-васкуларним болесницима и пацијентима са проблемима респираторних органа.

Надлежни из локалне самоуправе упућују апел становништву да се не излажу отвореној ватри, да не пале стрништа као и ватру приликом камповања, чиме могу да проузрокују несагледиве последице. Посебно се саветује возачима  да опушке не бацају кроз прозор јер тиме могу да изазову пожар ширих размера.

Check Also

ПРОУНС: Престати са поделом међу новинарима

Година за нама била је пуна изазова. Наши животи постали су другачији и морали смо …