Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина увек одуговлачи када се дође до решења

Приштина увек одуговлачи када се дође до решења

vulin u arhangelimaПриштина није спремна или има неки разлог да одуговлачи са спровођењем договора за осигурање возила и формирање Специјалног суда и стално се осећа неко оклевање када се дође до решења, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену рекао да је договор о осигурању возила постигнут првенствено у интересу Срба на Косову и Метохији, али и свих који живе у покрајини, зато што ће тако лакше комуницирати, неће плаћати иначе превисока осигурања.

“То је нешто што је животно и што може и мора да функционише статусно неутрално, наравно, како су, уосталом и Бриселски договори. Зашто то још није почело је питање за Приштину, али стално осећамо неко оклевање када дође до решења. Београд сигурно није крив за осигурање, ми смо урадили све што је до нас”, рекао је Вулин.
Он је додао да је Приштина та која сада треба да “пусти у погон споразум о осигурању”.
Говорећи о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК, Вулин је рекао да то није никаква услуга Србима због чега би албанска страна требало да очекује некакве велике уступке и захвалност.

Он сматра да је то првенствено услуга људима који живе на Косову и Метохији.
“Ако сви знамо да је злочина било, ако знамо имена жртава, зашто онда не бисмо знали имена џелата, ко је чинио такве злочине на простору Косова и Метохије и зашто већ једном неко не би одговарао за све побијене Србе, Горанце, Бошњаке, Албанце, Роме и све остале који су ту убијани зато што се нису слагали са ОВК”, нагласио је Вулин.

Он је навео да су посланици листе Српска гласали за формирање Специјалног суда и да су оно што је било до Срба, српског народа и владе, то и урадили, као и да не разуме чему оклевање албанске стране.
“Како је могуће да сте имали рат, жртве, а да не осетите елементарну потребу да имате суд који ће о том рату и о тим жртвама нешто рећи. То се десило на постору целе бивше Југославије, сви имају судове који истражују ратне злочине, само нема простор под управом УН у складу са Резолуцијом 1244”, указао је Вулин.

Минситар је подвукао да само на Косову и Меотхији нема Специјалног суда ни суда за ратне злочине.
Уколико се формирање тог суда не схавти као услуга “сваком живом бићу које живи на простору Косова и Метохије, онда нема наде за то друштво”.

“Онда је тешко надати се да ће то друштво једног дана бити друштво равноправних, слободних, где неће палити повратничке куће, пребијати људи зато што говоре српским језиком, уништавати српске цркве и богомоље, неће у центру Приштине од једне цркве правити сметлиште и неће поштовати право Срба да живе и постоје”, поручио је Вулин.

Check Also

Пада број заражених коронавирусом на Косову

Национални институт за јавно здравље Косова објавио је да је током последња 24 сата да …