Главна / Друштво / У Косовској Митровици уништено 90 одсто надгробних споменика

У Косовској Митровици уништено 90 одсто надгробних споменика

zadunice_unistena_grobljaУ организацији Црквене општине Косовска Митровица а у пратњи припадника КПС-а више стотина Срба обишло је данас на Духовске задушнице гробље у јужном делу Косовске Митровице где се од 1999. године не сахрањују православци. Уништено је више од 90 одсто надгробних споменика, а вандали су однели све што се могло однети. Срби се у последњих 14 година сахрањују на гробљу у Рудару, код Звечана, а у последње време све је више оних који преносе посмртне остатке са гробља у јужном делу Косовске Митровице на друге локације. Прилику која се Србима пружа само за Задушнице, искористила је и Милица Прица која је дошла на гроб сину, убијеном 1998. године.

“Жалосно је да у 21. веку не смемо да дођемо на гробове својих најмилијих кад ми то желимо и да овде можемо да се задржимо колико други сматрају да је потребно. Лицемерно је и то да они који су до скоро рушили ово гробље сад показују интересовање да га обнове и среде. Нека раде шта хоће, само немој да га прекопају, да нам затру трагове“ , каже Прица.

На гробљу су у току радови на уређењу стазе, као и ограде која је на појединим местима потпуно уклоњена. Сазнајемо да би и капела, коју су заједно користили католици и православци, а запаљена је опљачкана и уништена, могла бити обновљена.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић који је са свештенством из своје епархије био са народом каже у ” комуналне послове не желимо да се мешамо и то је њихова обавеза да одржавају гробље, али гробови и споменици који су на гробљу подигнути су лична својима и ту нико нема право, ни црква, ни општина да мимо сагласности породице, ради било шта “.

У северном , српском делу Косовске Митровице постоје два муслиманска гробља и на њима се несметано обављају сахране , обележавају верски празници и ни један споменик није оскрнављен.

 

Check Also

Јесен стиже вечерас у 21 час и 21 минут

Јесен на северну Земљину полулопту стиже вечерас у 21 час и 21 минут, саопштило је …