Главна / Вести / Косово и Метохија / Србија ће се борити против уласка Косова у УНЕСКО

Србија ће се борити против уласка Косова у УНЕСКО

vulin uneskoСрбија ће се свакако супротставити и борити против саме идеје да Косово и Метохија постане члан Унеско, а дипломатија ће позвати и своје пријатеље да помогну да се сачува историјска истина, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.

Он је, после литургије у манастиру Светих архангела у Призрену, поводом обележавања манастирске славе Сабора Светог архангела Гаврила, рекао да 17. март није заборављен и да би они, који су спалили Богородицу Љевишку, десетине српских цркава, сада желели да се представе као чувари наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.

“Можда бисмо, да нису палили српске цркве и да нису одсекли главу оцу Харитону и можда да није било 17. марта, лакше поверовали у то, овако нећемо. Унеско не сме и не може да прихвати да је Високе Дечане градио било ко, осим српски народа и Српске православне цркве”, поручио је Вулин.
Према његовим речима, сви морају да се подсете да је једна од првих одсечених хришћанских глава била глава оца Харитона и да за том главом ни Европа ни свет нису плакали.
“Нико се није сетио да обележи његову смрт, ту страхоту и трагедију која се, у лицу исламске државе, враћа читавом свету. Зло на које је Србија упозоравала и које је српски народ трпео на Косову и Метохији данас прети читавом свету и било би добро да се слушају Срби када говоре о злу, зато што су се сваком злу супротставили, препознали и победили га”, рекао је он.

Вулин је поручио да Косово и Метохија без Срба нису могући, као што не би био могућ живот Срба у покрајини без Владе Србије и без Србије.
“Ви знате да 40.000 плата сваког месеца дође на Косово и Метохију и то се мора поштовати, то је ствар која свакако мора да се чува. Срби на Косову и Метохији су најнапаћенији део нашег народа и зато и највољенији”, рекао је министар рада.

Он је истакао да је конак манастира Светих архангела у Призрену који је изграђен и завршен, прва целовита обнова храма, још од турског разарања Дусанове задужбине.
“Надам да ће се, захваљујујући раду, првенствено братије манастира Архангели, игумана, владике Теодосија, али и свих Срба, обнова заиста завршити, да ће се подићи црква Светог Николе, да ће се место где су се Срби окупљали бити завршено и у верском и у грађевинском смислу”, рекао је Вулин.

Према његовим речима, тамо где нема српске цркве, где није сачуван манастир, где нема свештеника, нема ни Срба.
“Тамо где нисмо успели да сачувамо своју религију, нисмо успели да сачувамо ни свој народ”, поручио је Вулин, подсетивши да је манастир Светих архангела страдално место, које је и додатно уништено 17. марта.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …