Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Ивановић је косовски Ганди

Ђурић: Ивановић је косовски Ганди

djuricДиректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да би Ивановић 26. августа требало да буде пуштен из притвора и да одлуку о томе очекује у складу са законом, правом и правдом. Напомиње да Оливер Ивановић никада није спроводио националну политику ни речима ни делима.

Ђурић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је у разговору са шефом Унмик-а Фаридом Зарифом указано на нехуман третман Оливера Ивановића.

“Подсетићу, чак ни породици није дозвољно да Ивановића посећује у болници, ни лекарима из Београда, ни свештенику и то је нешто што није у складу са стандардима 21. века. Његово здражвање није основано и сви који добро познају ситуацију на КиМ у претходних 15 година знају да је Ивановић што се тиче његове политике, косовски Ганди. Никада није спроводио националну политику ни речима ни делима”, истиче Ђурић.

Додаје да од оних који су убијали и који су протерали 250.000 људи нико није правоснажно осуђен.

“Неки од њих данас обављају најодговорније функције и питамо се где је ту право и правда и тражимо праведан третман за Ивановића”, поручује Ђурић.

Каже да би Оливер Ивановић требало да се 26. августа нађе на слободи уколико суд не одлучи другачије.

“Ми очекујемо одлуку у складу са законом, правом и правдом и захтевамо да он буде пуштен”, истиче Ђурић.

Каже да је шеф Унмик-а Фарид Зариф искусан дипломата и да су његове процене што се тиче политичко-безбедносном ситуације на КиМ у којој завршава мандат, реалне.

“Питање је колико се данас уважава оно што говори Унмик и колико се поштује међународно право”, каже Марко Ђурић.

Што се нове рунде дијалога у Бриселу тиче, Ђурић каже да се Србија бори за нормализацију односа и за мир са Албанцима на КиМ и шире у региону.

“Боримо се аргументима, знањем, љубављу и истином. Ипак, друга страна се не бори увек и то се види из понашања њихових представника. Желимо да се рунда 25. заврши усвајањем принципа за оснивања ЗСО”, напомиње Ђурић.

Каже да би било лоше и замислити да КиМ независно од Србије постане члан Интерпола.

Додаје да ће у току дана имати разговоре са амбасадорима Белорусије и Немачке.

“Немачка је велика и угледна земља са којом желимо да развијамо добре односе И са амбсадором Немачке у Србији разговараћу о темама из своје области, а са белоруским о томе како унапредити привредни амабијент у јужној српској покрајни”, каже Ђурић.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …