Главна / Вести / Косово и Метохија / Бан Ки Мун упозорава на спорост формирања суда за ратне злочине

Бан Ки Мун упозорава на спорост формирања суда за ратне злочине

dru-ban-ki-munГенерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун поздравио је, у најновијем извештају о раду Унмик-а, наставак преговора Београда и Приштине о нерешеним питањима, укључујући успостављање Заједнице српских општина, и упозорио на спорост косовских институција када је реч о формирању Специјалног суда.

Бан Ки Мун упозорава на “спор напредак косовских институција током периода обухваћеног извештајем у правцу успостављања Специјалног суда за злочине ОВК и додаје како је то значајан разлог за бригу, преноси Танјуг.”Таква одлагања су за жаљење и подривају имиџ Косова и, што је још важније, представљају изгубљену шансу да се постави добар пример посвећености правди и одговорности,” рекао је Бан позвавши актере да “удвоструче напоре” и раде “у служби темељних и дугорочних интереса свих становника Косова”.

Подржава наставак преговора Београда и Приштине на техничком и високом нивоу у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, нарочито састанке одржане у јуну о нерешеним питањима примене Бриселског споразума, укључујући успостављање Заједнице српских општина, као и питања енергетике и телекомуникација.

Током периода обухваћеног извештајем уочен је спор темпо примене неких тачака, рекао је Бан и изразио наду да ће позитиван утицај који је дијалог већ имао на терену охрабрити обе стране да наредних месеци приступе решавању других изазовних питања.

Бан је у извештају констатовао да се суђење Оливеру Ивановићу, који је у притвору од 28. јануара 2014. наставља саслушавањем сведока пред судским већем Еулекса и да је притвор Ивановићу продужен до 26. августа, а Драгољубу Делибашићу до 4. септембра.

Генерални секретар је навео и да је охрабрен примерима продуктивне сарадње међу локалним лидерима, нарочито градоначелника Северне и Јужне Митровице и додао да је тај позитиван и значајан тренд потребно одржати и ојачати.

“Такве иницијативе, које конкретно побољшавају свакодневни живот косовских грађана, помажу да се смање тензије и користе свим заједницама на Косову”, рекао је Бан, напомињући да ће Унмик наставити да се ангажује на пројектима изградње поверења, како би подржао помирење на нивоу заједница.

Према његовим речима, темпо рада на расветљавању судбине несталих не треба да ослаби.

Генерали секретар УН је оценио да се Косово и регион суочавају са транснационалним изазовима, нарочито када је реч о радикализацији младих и екстремизму, подсећајући да је канцеларија специјалног тужилаштва на КиМ подигла оптужнице за тероризам против 32 особе због навода да су се придружиле, охрабривале друге да се придруже или регрутовале особе за борбе у Сирији, или су прикупљале наовац за Исламску државу.

Безбедносну ситуацију на Косову у протеклом периоду, Бан је оценио као генерално стабилну, наводећи да је било неколико инцидената против мањинских заједница и протеста против владе.

Број напада на верске објекте је нешто мањи у поређењу са претходним периодом, указао је он и навео да је од 22 инцидента, девет напада било усмернено на објекте Српске православне цркве, а по четири на муслиманске и римокатолочке објекте, а на мети је било још пет других места културног наслеђа.

Када је реч о повратку, канцеларија УНХЦР забележила је добровољни повратак 132 појединца, од чега 78 Срба, на Косово у априлу, мају и јуну, што је, како је констатовао, у складу са трендом опадања броја повратника исказаном у претходном извештају.

Уз извештај генералног секретара УН објављен је и извештај високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедност Федерике Могерини о активностима мисије ЕУЛЕКС на Косову у истом периоду.

 

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …