Главна / Вести / Косово и Метохија / Јаблановић више не представља Српску

Јаблановић више не представља Српску

jablanovichПолитички представници Срба са Косова и Метохије одлучили су данас да Александар Јаблановић више не буде представник Српске листе.

Они су о тој одлуци данас обавестили директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и затражили од њега да ту одлуку пренесе премијеру и Влади Србије.

“Тражимо подршку за наш даљи рад”, рекао је новинарима заменик косовског премијера Бранимир Стојановић након састанка политичких представника Срба из покрајине са Ђурићем.

Представници Срба са КиМ су саопштили и да данас очекују одговор Владе Србије, а Стојановић је рекао да та одлука неће довести до подела унутар Српске листе.

Он је додао да је Јаблановић јучерашњом конференцијом за новинаре “препунио чашу која је била поприлично пуна”, а да се у последње време чуло много о злоупотребама са новцем Српске листе, договорима и закулисним радњама, преговорима о позицијама.

“Решили смо да због одговорне политике коју водимо према нашем народу не толеришемо више такво понашање”, рекао је Стојановић, истичући да политички представници Срба неће дозволити да неко своје политичке циљеве и личне интересе стави испред интереса читавог народа.

Стојановић је рекао да су представници Срба Јаблановићу дали право да говори у име Српске листе и да му данас то право одузимају.

“Нећемо подстицати било какве политичке поделе”, рекао је Стојановић, наводећи да ће се начином на који је трошен новац Српске листе бавити истражни органи.

Стојановић је рекао и да посланици који су јуче били на конференцији за новинаре Јаблановића, треба да се сете како су изабрани на те функције, и истакао да ниједан појединац не може да угрози српско политичко јединство и да је зато представницима Срба у покрајини потребна подршка Владе Србије.

“Верујем да ћемо очувати јединство”, поручио је Стојановић.

Одговарајући на питање о финансијским злоупотребама, Стојановић је рекао да је Јаблановић био спреман “да нас увуче у блато”, наводећи да је поприличан новац легао на рачун Српске листе, а да ниједна нова канцеларија није отворена нити је покренута нека нова активност.

“Није урађено ништа и мораће да се образложи где је потрошен новац”, рекао је Стојановић, наводећи да су много пута на то упозоравали Јаблановића.

Министар локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић навео је да је представницима Срба веома значајна подршка Владе Србије, наводећи да нема простора за поделе.

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић рекао је да је Јаблановић изиграо поверење које су му сви указали и да сада представници српског народа и Српске листе захтевају да Јаблановић више не буде њен представник.

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић навео је да је Јаблановић јуче рекао да градоначелници немају капацитет да траже његову смену, подсетивши да је Јаблановић, када му је била потребна подршка “здушно се сетио” да је тражи од свих њих.

На састанку у Палати Србија са директором Канцеларије за КиМ, данас су учествовали председници привремених органа, начелници округа, председници општина са већинским српским становништвом, српски посланици и чланови владе привремених институција самоуправе у Приштини.

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …