Главна / Вести / Косово и Метохија / Статут ЗСО до 25.децембра

Статут ЗСО до 25.децембра

djuricНије добро то што Приштина до сада ништа није урадила на изради Статута Заједнице српских општина, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић истакавши да би тај документ морао да буде завршен до 25. децембра.
“Чињеница да се ништа није догодило од 25. августа, да Приштина није ништа урадила, не иде у прилог доброј намери, односно ставу о доброј намери Приштине. Мислим да би морали да буду агилнији, као што смо ми агилни у споровођењу оних делова споразума који нам се нужно не допадају”, рекао је Ђурић новинарима на 5. Безбедносном форуму у Београду.

Он је додао да је јако важно да се “осим папира”, међусобно шаљу и позитивне политичке поруке “једни другима, и једни о другима”, без обзира на разлике.

“Јучерашње речи господина (Дејвида) Мекалистера, који је рекао да 25.децембар представља крајњи рок за усвајање Статута ЗСО, треба да обавежу и Приштину и све нас који радимо у том процесу. Морамо што пре нашим људима да омогућимо оно што је главни резултат Бриселског споразума”, истакао је Ђурић.

Ипак, каже да је Србија свесна да у Приштини нису одушевљени ЗСО.

“Мислим да нема никаквог смисла, ни разлога да се Албанци на КИМ застрашују од неодговорних политичара, јер то што ће Срби имати нешто виша права, нешто веће шансе да опстану, не значи да ће било коме бити лошије”, оценио је директор Канцеларије за КИМ.

Како је рекао, никоме неће бити горе због успотављања ЗСО, Србима треба да буде много боље него што им је данас, а треба да буде боље и Албанцима јер ће то значити стабилније и нормланије односе са Србима.

“Ми морамо да негујемо добре односе са Албанцима да би наш народ опстао. Због тога су опасне оне политичке опције и оне политичке трвдње које говоре о томе да је ЗСО опасна за Албанце”, закључио је Ђурић.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …