Главна / Економија / Приштина: На пољопривредном сајму и српске фирме

Приштина: На пољопривредном сајму и српске фирме

foto_vest__1443641115У Приштини је данас отворен Међународни пољопривредни сајам на којем излаже и 20 компанија из централне Србије, које су на Косово дошле у организацији Привредне коморе Србије (ПКС).
Председник ПКС Марко Чадеж изјавио је да привредна сарадња мора да постоји, да су наше привреде много више повезане него што мислимо и да наше команије имају тржиште у целом региону.

“То је природно тржиште и морамо сарађивати и тражити заједничке путеве како би могли да отварамо нове послове и да ширимо послове”, рекао је Чадеж.

Председник ПКС је оценио да су од изузетног значаја састанци на сајмовма оваквог типа и презентација онога што компаније могу да понуде, да нађу своје партнере и да заједнички праве посао.

Са друге стране, оно што је важно је да из таквих партнерстава и такве сарадње омогућимо и неке нове заједничке инвестиционе подухвате партнера из целог региона, рекао је Чадеж.

На Међународном пољопривредном сајму у Приштини излаже више од 100 излагача, а догађај је потпомогао СПАРК-а чији представник Амир Тусуни рекао Тањугу да је овај сајам изузетно значајан, нарочито за произвођаче пољопривредних и прехрамбених производа.

“Ово радимо већ неколико пута заједно са Привредним коморама Косова и Привредном комором Србије. Довели смо већи број компанија из Србије да излажу своје производе овде. Присутно је њих око 20 који излажу своје производе, што је значајно јер на тај начин је омогућен лакши приступ тржишту и бољи услови за упознавање са купцима и са косовским тржиштем”, рекао је Тусуни.

Свечаном отварању Сајма пољопривреде у Приштини присуствовали су, поред представника косовске и српске привредне коморе, привредници, представници косовске владе и други.

На штанду од 140 метара квадратних представљени су Десерт, Малина-импеx, Нутрико, Дестилерија Зариц – Косјериц, Фриголанд, Р.Б. Глобал, БГБ-Баррингтон гроуп Балкан, ТМБ Диамонд, Бош партнер, Лово промет, Златиборац, Агро Пројект, Техноплум, Подрум Алексиц, Мара, Дестилерија Цолиц, Нишка млекара, ПГ Вера, Опште удружење предузетника општине Ариље, Винарија Статус и подрум Малца.

Предвиђени су сусрети са представницима ПКК ради унапредења медусобне сарадње и повезивања у другим секторима, као и уклањања трговинских баријера у региону.

За време званичне церемоније отварања сајма у Приштини био је обезбеђен албанско-енглески превод, али не и превод на српски језик, иако је то један од три званична језика на Косову.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити …