Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Подршка међународне заједнице веома битна за процес повратка

Јевтић: Подршка међународне заједнице веома битна за процес повратка

DSCN6437Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић састао се данас и разговарао се немачком амбасадорком Ангеликом Фиц.  У заједничкој изјави након разговора министар Јевтић рекао је да је амбасадорку  Фиц упознао са тренутним актуелним догађајима као што је недавно одржана регионална конференција у Црној Гори.

„Са ове конференције послата је јасна порука да представници влада Србије, Црне Горе, Косова и Македоније желе да заједничким радом уз подршку међународне заједенице реше проблем расељених лица са ових простора и ја сам од амбасадорке затражио помоћ у том процесу који нас очекује. Рок у коме треба завршити тај процес је три године и ми морамо радити на томе да се ти рокови више не одлажу и да процес повратка што пре буде реализован“, казао је Јевтић.

Министар Јевтић је такође рекао да је са амбасадорком разговарао о довођењу инвеститора из Немачке што би у великој мери допринело и повратку расељених, јер је економска ситуација веома важна за повратак.

Јевтић је похвалио и иницијативу српског премијера Вучића о улагању српских компанија на Косово.

„То је, не само начин решавања економског питања, већ је то и начин изградње бољих односа и међусобног поверења и свега онога што се у позитивном смислу треба изградити када је реч о односима два народа. Развој економије помаже сва питања и свакако да у великој мери утиче и на питање повратка великог броја расељених, оних који на Косово у овом тренутку не желе да се врате управо зато што је економија таква каква јесте“.

Немачка амбасодорка је такође истакла важност економске ситуације али је нагласила да за немачке инвеститоре велику важност има и стабилност овог подручја, јер како је казала, уколико није решен проблем електричне енегргије, они неће ући у ризик и инвестирати на овом подручју, али је нагласила да је веома повољно то што је у бриселским преговорима постигнут огроман напредак, који је резултирао са четири веома важна споразума.

Што се формирања оружаних снага Косова тиче, министар Јевтић казао је да о томе нису разговарали али да је став српске стране о томе непромењен.

„Ми као Српска листа нисмо спремни да подржимо у парламенту ову инцијативу. Разговарали смо на ту тему са нашим коалиционим партнерима од којих смо чули све информације везане за овај процес, али након тих састанака наш коначан одговор је био исти као и пре могућности да се информишемо око читаве иницијативе“.

Немачка амбасадорка потврдила је да о овој теми није било разговора али је такође казала да је најважније шта о формирању војске Косова мисли НАТО, „Нисам чула да они имају неко мишљење о томе, тако да га немамо ни ми“.

Check Also

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити …