Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић са делегацијом Министарства спољних послова Аустрије

Ђурић са делегацијом Министарства спољних послова Аустрије

djuricДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примио је данас делегацију Министарства спољних послова Аустрије, коју је предводио генерални директор за Европу, помоћник министра Хуберт Хајс.

Ђурић је са аустријским дипломатама разговарао о европским перспективама Србије, као и о току и перспективама процеса нормализације односа Београда и Приштине. Ђурић је констатовао да Влада Србије доживљава владу у Бечу као једног од кључних партнера у процесу евроинтеграције, али и у процесима који за циљ имају стварање трајне стабилности у региону.

Помоћник шефа аустријске дипломатије, амбасадор Хајс је истакао важност останка Западног Балкана на политичкој агенди ЕУ, уз наглашавање јасне европске перспективе свих земаља региона.

„Аустрија остаје при ставу да све државе региона треба да буду део ЕУ, што је важно и за земље Западног Балкана и за Европску унију. Без стабилности у овом региону нема ни стабилности Европе, и зато овај регион мора да буде у фокусу политике ЕУ“, поручио је Хајс.

Ђурић je упознао представнике аустријског Министарства спољних послова са током бриселског дијалога и темама које би Београд желео да отвори у наставку процеса нормализације.

„Нема алтернативе дијалогу. Све остало би било губљење времена или пут у нестабилност“, објаснио је Ђурић, додавши да је у дијалогу Београда и Приштине могуће направити значајне нове помаке уколико се питање статуса остави по страни и ако буде обостране воље за директним разговором о оним темама које је могуће решавати без посредовања ЕУ.

Београд ће, како је нагласио, наставити да, када је реч о бриселском дијалогу, упућује позитивне поруке и ствара што бољу атмосферу за разговоре.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …