Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска полиција палицама заштитила цркву у Липљану

Косовска полиција палицама заштитила цркву у Липљану

kosovska-policija
Илустрација: srbin.info

Припадници косовске полиције сукобили су се вечерас са групом Албанаца у Липљану, који су покушали да оскрнаве цркву Светих Флора и Ларве у овом граду. Како сазнаје наша редакција, неколико стотина етничких Албанаца, прослављујући победу фудбалера Албаније над Јерменијом покушало је да уђе у двориште цркве и том приликом оскрнаве ову средњовековну светињу.

Брзом интервенцијом полиције, спречен је напад на цркву, али не и на школу „Браћа Аксић“ која се нашла на удару вандала. Каменицама су полупана стакла на улазним вратима школе и прозори који су непосредно уз главну улицу. Ова образовна установа нападнута је и синоћ каменицама, а на  удару је био и аутомобил ноћног чувара.

crkva u lipljanuИз извора сазнајемо, да је приликом покушаја косовске полиције да заштити цркву у Липљану, дошло до вербалног сукоба између полиције и групе албнаца, као и да су у намери да се заштите од нападача, припадници службе безбедности били приморани да употребе палице.

Начелник косовског Управног округа Срђан Петковић, рекао је за наш програм, да је о ситуацији у Липљану обавештен од стране полиције и да је згранут поступцима који албанци чине према преосталом српском народу, светињи и нституцијама државе Србије у овом граду.

skola u lipljanu„Апсолутно је неприхватљиво ово што се дешава. За сваку је осуду, како напад на цркву, школу, тако и на припаднике полиције. Спорт треба да зближава народе, културу и веру а не да разједињује. Схватам да су Aлбанци радосни због победе над Јерменијом, али то не значи да у еуфорији славља, нападају Србе, скрнаве наше светиње и руше институције. Ово је само још један у низу доказа да Албанци не желе Србе у овом граду и да чине све, како би их протерали. Колико јуче, полупали су стакла на школи, разбили аутомобил ноћног чубвара, данас покушали да оскрнаве цркву и по козна који пут поново каменицама засули ову образовну установу, знајући да је нико не чува. Апелујем на надлежне институције да учине све како би заштитили преостали српски живаљ у овом граду а починиоце ових напада идентификовали и привели правди“, рекао је Петковић за наш програм.

Провокација је било и у Грачаници, где је након завршене утакмице на десетине возила из правца Приштине ка Гњилану продефиловало заставама Албаније уз звуке сирене и песама посвећеним фудбалском клубу  Албаније. Већу колону, припадници косовске полиције су зауставили на улазу Грачанице, не дозволивши им кретање транспарентима и заставама. Мештани Грачанице, мирно су посматрали дефиле, не дозвољавајући да дође до било каквог инцидента.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …