Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршен састанак Вучића, Могеринијеве и Мустафе у Бриселу

Завршен састанак Вучића, Могеринијеве и Мустафе у Бриселу

vucic_mogerini_mustafaНеформални састанак председника Владе Србије Александра Вућича и косовског премијера Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Бриселу завршен је нешто после 21.30

Пре састанка из Брисела је било најављено да че тема разговора на радној већери бити досадашњи напредак у дијалогу у нормализацији односа Београда и Приштине и будући кораци у спровођењу Бриселског споразума, преноси Танјуг.

Премијер Вучић је у понедељак прецизирао да тема разговора свакако не може бити платформа у 36 тачака за преговарачко поглавље 35, које се тиче питања Косова и Метохије, већ наставак разговора са косовскометохијским Албанцима.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини у петак је упутила позив Вучићу и Мустафи да дођу на неформалну радну вечеру, а према бриселским дипломатским изворима, за тај формат се одлучила како би два премијера у нешто релаксиранијој атмосфери решила несугласице у вези са неким питањима, од којих је најважније формирање Заједнице српских општина.

Премијерово прецизирање могућих тема тиче се чињенице да заједничка преговарачка платформа за поглавље 35, документ који је Европска комисија израдила и доставила представницима земаља чланица, садржи низ ставки које прејудицирају статус Косова и уперене су против српских националних интереса.

Покушаји да се у преговарачку платформу за отварање поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу Косова, за Србију су лошије решење од формалног признања независности Косова, оценио је раније премијер.

“Сам тај нацрт једног грозног папира лошији је за нас од формалног признања независности Косова. Ово је горе од тога”, рекао је Вучић.

Он је данас поручио да, уколико пред Србију буду постављени немогући услови чије испуњење би значило да се погази српска застава, он у томе неће учествовати и да ће тад бити време за изборе.

Иначе, планирано је да се Вучић и Мустафа следећег месеца поново састану у уобичајеном, формалном формату бриселског дијалога.

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …