Главна / Вести / Косово и Метохија / Шта пише у нацрту преговарачке платформе ЕУ

Шта пише у нацрту преговарачке платформе ЕУ

briselЦелокупне европске интеграције Србије зависиће од решења косовског проблема, али ЕУ за сада не тражи формално признавање Косова, наводи “Блиц” на основу увида у документ – нацрт преговарачке платформе ЕУ.

Како пише “Блиц”, из нацрта произилази да ће преговори са ЕУ, али и свако даље напредовање Србије, дефинитивно зависити од поглавља 35, које се односи на Косово и које би требало прво да буде отворено, крајем ове или почетком 2016. године.

Документ предвиђа препоруку за отварање поглавља 35, али како пише “Блиц”, ако ЕУ процени да нема напретка у поглављу које се тиче Косова, остала поглавља неће бити отварана.

У документу у који је лист имао увид, нигде се речју не помиње да Србија треба да призна Косово, али како наводи “Блиц”, он садржи за Београд нимало лаке и непопуларне ставке које треба спровести.

“Србија мора да охрабри општине на северу да се интегришу у систем Косова, укључујући употребу печата и осталих обележја у складу са законима Косова”, пише, према “Блицу”, у нацрту преговарачке платформе ЕУ.

Према овом извору, осим укидања цивилне заштите на северу Косова, међу захтевима ЕУ је да “Електромрежа Србије” и косовска агенција потпишу споразум о интерконекцији, као и да Србија допусти косовској агенцији (тамошњем ЕМС-у) чланство у европским организацијама.

“Србија треба да оснује посебну фирму за снабдевање струјом на Косову (“Електросервер”) која би радила по законима Косова, у складу са споразумом из Брисела. Од Србије се тражи да реши питање менаџмента у ХЕ “Газиводе” који је поставио Београд”, пише у документу, наводи “Блиц”.

Лист додаје и да, према документу, Србија треба да у договореном року омогући позивни број за Косово и да ће, “како Србија буде вукла кораке ка давању позивног броја за Косово, тако њени постојећи мобилни оператери добијати привремене дозволе за рад на Косову”.

Додаје се, такође, да Талеком Србија може да оснује ћерку фирму на КиМ, која би радила по законима Косова и бавила се фиксном телефонијом.

“Блиц” наводи да се у документу ЕУ не помињу граница нити државна обележја, већ стоји: “Србија треба да доврши успостављање свих прелаза и да унапреди контролу и/или затвори такозване алтернативне прелазе, што је договор из Бриселског споразума од 2013. године”.

“Блиц” додаје и да се признање и статус Косова, као и чланство у међународним организацијама попут УН, нигде не помињу.

Како се наводи, циљ ЕУ је постепено успоставити свеобухватну нормалиозацију односа Србије и Косова у складу са стратешким оквиром ЕУ за преговоре са Србијом. Како наводи “Блиц”, изрази у нацрту “Србија” и “Косово” уместо Београд и Приштина, део су стратешког оквира.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је у уторак да ће о садржају преговарачког поглавља 35 са Србијом одлучити земље чланице и да је Комисија већ завршила свој део посла.

“Комисија је чланицама Европске уније упутила нацрт платформе и препоруку да се поглавље отвори, а сада је на чланицама да унесу евентуалне измене и одлуче о отварању поглавља”, рекла је Коцијанчич новинарима у Бриселу.

Извор: Танјуг

Check Also

Гарић: Београд спреман на отворен разговор, Курти ће покушати да створи нову представу и циркус

Некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић и Милош Гарић, главни уредник портала …