Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Договорено ће бити спроведено, ни корак даље

Дачић: Договорено ће бити спроведено, ни корак даље

dacicСве што је договорено у оквиру Бриселског споразума биће спроведено, али нећемо ићи ни корак даље, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић након вечерашње рунде бриселског дијалога о нормализацији односа са Приштином. Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич каже да су двојица премијера имала отворену расправу о тренутној ситуацији у дијалогу.

По завршетку неформалног састанка премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, министар Ивица Дачић је новинарима у Бриселу рекао да је рунда дијалога између Београда и Приштине била крајње тешка и додао да су отворена питања уласка Косова у међународне организације и поглавља 35 за преговоре Србије са Европском унијом, преноси Бета.

Дачић је додао да је у разговорима са Могеринијевом и Мустафом, којима је присуствовао, једино позитивно то што је потврђено с обе стране да ће се све договорено спровести.

Министар је, међутим, ставио до знања да новонастала ситуација “пред Србију поставља питања како и шта даље, на који начин даље учествовати и да ли постоји међусобно поверење”.

Истиче “да је отворено питање да ли Србија сматра да постоји поверење да све оно што је до сада урађено наилази на адекватну оцену ЕУ”.

Дачић је прецизирао и да је премијер Вучић имао веома тешке разговоре о темама о којима је било речи и уочи вечерашњег састанка, као што је поглавље 35 преговора о чланству у оквиру кога ће се разматрати питање Косова.

“Премијер је ту имао веома тешке разговоре. Он ће се накнадно обратити јавности и саопштити наше ставове и процене и како ћемо се понашати у наредним недељама и месецима”, рекао је министар спољних послова Србије.

Након састанка у Бриселу, Дачић је изјавио и да Србија у потпуности инсистира на дијалогу који је неутралан у односу на статус Косова.

Из кабинета високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини саопштено је да су премијери Србије и Косова Александар Вучић и Иса Мустафа отворено разговарали о тренутној ситуацију у дијалогу Београда и Приштине и том приликом поновили посвећеност примени свих постигнутих споразума.

“Двојица премијера су имали отворен разговор о тренутној ситуацији у дијалогу, посебно у вези с применом споразума постигнутих 25. августа”, наводи се у саопштењу шефице дипломатије ЕУ.

У последњој рунди дијалога 25. августа премијери Косова и Србије постигли су четири споразума, о Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и мосту на Ибру.

У Бриселу је нешто после 21.30 завршен неформални састанак, односно радна вечера, који је трајао око два и по сата, неуобичајно кратко за састанке делегација Београда и Приштине.

Делагација Београда се након вечерашњег састанка враћа у Србију.

Састанку су присуствовали и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић, као и министар иностраних послова Косова Хашим Тачи.

Планирано је да се Вучић и Мустафа следећег месеца поново састану у уобичајеном, формалном формату бриселског дијалога.

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …