Главна / Култура / „Призренски поменик“ књигa о знаменитим Призренцима у Грачаници

„Призренски поменик“ књигa о знаменитим Призренцима у Грачаници

Промоција књиге о знаменитим Призренцима од 14. века до краја Другог светског рата, под називом „Призренски поменик“,  ауторке Леле Марковић, биће одржана књиге о знаменитим Призренцима у Дому културе Грачаница, у петак 16.10.2015.год. с почетком у 19 часова.

„Призренски поменик“ је хрестоматија бираних биографија знаменитих Призренаца рођених у Призрену и околини у периоду од XIV века до краја Другог светског рата, као и оних који нису Призренци рођењем, али су за овај крај везани животом и делом. Ова књига је начин да се, у ова тешка и пресудна времена, спаси од заборава све оно што је Призрен био а чинили су га, уз светиње и историју, и људи који су добро знали да у временима тешких искушења, чувају своју веру и национални идентитет. Међу корицама Призренског поменика налазе се велике личности наше културе и националног живота: Патријарх Павле, Сима Андрејевић Игуманов, Лазар Вучковић,Јастребов, Петар Костић, Ванка Гудић и многи други.

Лела Марковић је иначе рођена у Призрену где је завршила основну и средњу школу а дипломирала на Правном факултету у Београду. Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Косова и Метохије.

О зборнику ће, поред ауторке, говорити новинар и публициста Ђорђе Јевтић  и књижевник Драган Ничић Циноберски.

У организацији Дома културе Грачаница и Културног центра Призрен, промоција хрестоматије “Призренски поменик ” одржаће се и у Призренској богословији „Свети Кирило и Методије“, у суботу 17.10.2015. у 14 часова.

У програму учествују Ђорђе Јевтић, новинар и публициста, Драган Ничић Циноберски, књижевник и аутор и композитор  песме “А за Призрен кад ме питаш”, Бојан Бабић, председник Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена.

Check Also

У Грачаници промовисано ново издање “Стремљења”

Иза “Стремљења” које у издању Панораме-Јединство постоји већ шест деценија, стоји рад, дуга и богата …