Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић и Тахири различито о уклањању Парка мира

Ракић и Тахири различито о уклањању Парка мира

kosovska_mitrovica1Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да радови на уклањању Парка мира на главном мосту преко Ибра неће почети док се не потпише Меморандум о разграничењу између северне и јужне Митровице, док министарка за дијалог у косовској влади Едита Тахири најављује за сутра почетак радова на уклањања Парка мира и радове на ревитализацији моста.
Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић каже да сутра, иако је најављено, неће почети ревитализација главног Ибарског моста у овом граду на северу Косова.

Ракић је Тањугу рекао да радови на главном мосту, где се налази Парк мира, чије уклањање Албанци захтевају од раније, не могу почети јер није потписан Меморандум о разграничењу између северне и јужне општине Косовска Митровица.

Градоначелник Северне Митровице апеловао је на свог колегу из јужног дела града Агима Бахтирија да неодмереним изјавама не подиже тензије у граду и да почетак радова на уређењу главног ибарског моста и околине треба да буде плод договора.

“Једнострани потези нас неће одвести нигде, они су сигуран пут у нарушавање мира који је преко потребан и Србима и Албанцима у Косовској Митровици. Против сам једностраних потеза и запаљиве реторике коју неки ових дана користе на Косову”, рекао је Ракић.

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић изјавио је Тањугу да још није усаглашен текст Меморандума о разграничењу две општине, о којем говори Бриселски споразум од 25. августа.

“Значајно је да буде решено питање разграничења између територија општина Северна и Јужна Митровица, обзиром да се то рефлектује и на проблем насеља Брђани и повратка расељених, изградње инфраструктуре и развоја тог дела општине”, рекао је Марић.

Он је објаснио да постоје две карте које говоре о разграничењу катастарских зона Северне Митровице и да је сада ситуација да у локалном парламенту постоје одборници које су, према неким картама, бирали становници јужног дела Митровице.

“Са друге стране, имамо грађевинске дозволе које су издате од стране општине у јужном делу града за територију која катастарски припада Северној Митровици. Ово уноси хаос и рефлектује се на низ проблема”, навео је он.

Министар Марић сматра да је значајно да се реши овај проблем који је, како је оценио, добио политичку конотацију и отежао процесе.

Међутим, министарка за дијалог у косовској влади ЕдитаТахири најављује да ће се “сутра одвијати два паралелна процеса” – уклањање Парка мира и почетак радова на обнављању моста, наводећи да је то предвиђено Бриселским споразумом од 25. августа.

“Сто се тиче могућих реаговања српских званичника или припадника српске мањине, могу да кажем да формирање Заједнице српских општина није повезано са уклањањем барикада на мосту”, рекла је Тахири за “Косовапрес”.

Јасно смо рекли да ће ЗСО бити формирана када буде израђен Статут, истакла је она и додала да у међувремену треба да буду укинуте све паралелне структуре на северу Косова.

“И српски званичници знају да ће ЗСО бити формирана тек када се распусте све паралелне структуре на Косову, а то питање нема никакве везе са барикадом”, рекла је Тахиријева.

Она је додала да су све ове активности у надлежности Европске уније, односно Канцеларије ЕУ на Косову.

У Косовској Митровици сутра би требало да започне реконструкција моста предвиђена Бриселским споразумом који је парафисан 25. августа, што подразумева затварање обе стране моста грађевинским оградама.

Предвиђено је да се уради и главна градска улица у северном делу Митровице – Краља Петра И од моста до кружног тока у центру града и овај део улице, према најавама, требало би да буде претворен у пешачку зону.

На главном мосту у Косовској Митровици налази се “Парк мира” који су Срби ту средином јуна 2014. године поставили након што је са истог места уклоњена велика бетонска барикада.

Главни градски мост на Ибру на којем се налази “Парк мира” дели северну Косовску Митровицу, у којем је већинско српско становништво, од јужног дела града који је настањен Албанцима.

Овај мост у прошлости био је поприште многих сукоба између Срба и Албанаца. И данас се на њему могу видети статичне патроле Кфора и Косовске полиције.

Око 1.000 инцидената регистровано је на главном ибарском мосту у Косовској Митровици од 1999. године до данас.

Check Also

Пантовић: Жалио сам се Апелационом суду, Ђокић је осуђен на основу лажних изјава

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је за Kосово онлајн да је поднео жалбу Апелационом суду у …