Главна / Култура / Представом “Венецијанкa” отворена позоришна сезона у Грачаници

Представом “Венецијанкa” отворена позоришна сезона у Грачаници

slikaГлумци Народног позоришта Приштина премијерено су вечерас извели представу „Венецијанкe“ на Великој сцени Дома културе у Грачаници. Овим комадом отворена је и  нова позоришна сезона у Грачаници.

У “Венецијанки” игре у љубави и игре у театру постају једно. Сама чињеница да ова љубавна комедија, упркос непознавању аутора, има активан сценски живот још од 16. века, говори о интригантности текста. У ренесансном духу, на сцени се наизменично нижу авантуре, игре и преокрети. Овим пројектом, како је рекао редитељ Ненад Тодоровић оставља се нови траг на сцени у Грачаници.

„Наше позориште је једино српско позориште на Космету које професионално ради. Као такво дошaо је ред да буде и један комад из ренесансе који неће бити замрачен свакодневницом, политичком, друштвеном, социалном патологијом којом смо окуржени. Сматрали смо да је прaвo време да у наш репертоар убацимо овакав комад који говори о радости живота кроз игру“, рекао је Тодоровић.

Представу су извели: Небојша Ђорђевић, Александра Цуцић, Аника Грујић, Ивана Ковачевић, Тамара Томановић, Васиљ Аџић.

slikeПре премијере представе у Галерији Дома културе отворена је изложба фотографија „Духови позоришта“ сценографа Горана Стојчетовића.
Сценограф представе Горан Стојчетовић, фотографисао је атмосферу приликом рада на представи „Венецијанке“ и бележио тренутке визуелне комуникације и односа глумаца и редитеља представе. Стотине покрета, експресије лица, уздаси, осмеси, умор, вика и дрека инспирисале су га да са веб дизајнерком Шехерес Дадом, учине видљивим сав тај „мали свет“ и прикажу га на сасвим другачији начин.

Check Also

У Грачаници промовисано ново издање “Стремљења”

Иза “Стремљења” које у издању Панораме-Јединство постоји већ шест деценија, стоји рад, дуга и богата …