Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ најоштрије осуђује напад на цркву у Ораховцу

Канцеларија за КиМ најоштрије осуђује напад на цркву у Ораховцу

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује јучерашњи напад на цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу и захтева да се починиоци хитно пронађу и приведу правди.

Напад на српску цркву и то на дан великог цркеног празника Покрова Пресвете Богородице, и у тренутку када су се у порти играла деца, потврђује да се на Косову и Метохији и даље ствара атмосфера страха и безакоња, атмосфера у којој нема сигурности ни за Србе, ни за српске светиње.

Да овај напад није случајан и непланиран потврђује и чињеница да су албански ектремисти и прошле године, 14. октобра, на дан истог православног празника, каменовали парохијски дом ове цркве, у коме живи локални парох са породицом.

Још колико јуче смо чули уверавања Приштине да ће се учлањењем Косова у УНЕСКО унапредити положај српског наслеђа на КиМ, која и у светлу овог напада делују лицимерно и цинично.

Питамо и Приштину али, пре свега међународну заједницу, поготово оне државе које подржавају учлањење Косова у Организацију Уједињених нација за образовање, културу и науку, колико још српских светиња треба да буде оскрнављено, спаљено и уништено, па да се схвати да они који су разорили стотине српских храмова не могу данас водити бригу о нашим црквама и манастирима?

Канцеларија за Косово и Метохију позива надлежне органе у приштинској и администрацији међународне заједници на КиМ да јавно осуде јучерашњи напад на цркву у Ораховцу, као и  да четири албанска младића која су бацили каменице хитно буду приведена правди.

Влада Републике Србије ће и даље улагати максималне напоре да се српском народу у покрајини осигура безбедност, а нашем културном наслеђу заштита и сва потребна брига.

Check Also

Потписан Меморандум о реализацији пројекта о покретању породичних бизниса

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је Меморандум са представницима фондације ПРЕДА која се бави …