Главна / Вести / Косово и Метохија / Све више држава има слуха за одлагање седнице

Све више држава има слуха за одлагање седнице

-Darko-Tanaskovic-Пријем Косова у Унеско дефинитивно је уврштен у дневни ред Генералне конференције те организације за понедељак, 9. новембар, али и даље постоје шансе да се расправа о тој тачки одложи за две године, рекао је агенцији “Бета” амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Према речима Дарка Танасковића “на Бироу Генералне конференције Унеска јутрос је коначно одлучено да се о тачки дневног реда – Пријем Косова у чланство, разговара и одлучује у понедељак неге око подне”.

Танасковић је међутим нагласио да је исход гласања и даље неизвестан и подсетио да ће Србија предложити да се расправа о пријему Косова одложи.

“Србија ће предложити да се расправа о овој тачки одложи до наредне (Генералне) конференције 2017. Ако тај наш предлог добије просту већину, онда до гласања о пријему Косова уопште не би ни дошло”, рекао је амбасадор Србије.

По његовим речима, “све већи број држава има слуха за ову конструктивну идеју одлагања”, али је “неизвесно да ли ће то бити и довољно”.

“У случају да предлог за одлагање расправе о овој тачки не добије потребну већину, гласаће се о првобитном предлогу одлуке који је поднела Албанија са групом држава. У том случају, поребна је двотрећинска већина да би предлог био усвојен, а Косово примљено у Унеско”, подсетио је Танасковић.

“Ту је ствар крајње неизвесна и мислим да ће можда одлучивати свега неколико гласова, што значи да има шанси да предлог буде усвојен, али има исто тако веома озбиљних шанси да не буде усвојен”, додао је амбасадор Србије.

Генерална конференција има 195 чланица. За пријем Косова у Унеско потребна је двотрећинска већина од броја оних који су гласали.

Танасковић је рекао да ће се тачан број земаља које ће имати право гласа у одлучивању о Косову знати када још неколико земаља преда своје креденцијале, али је додао да највероватније десетак земаља неће имати право гласа.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …