Главна / Вести / Косово и Метохија / Обезбеђен огрев за школе, болнице и све јавне институције на КиМ

Обезбеђен огрев за школе, болнице и све јавне институције на КиМ

Бојан Костовић - Србија шуме  и Иван ТодосијевићКанцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије обезбедила је финансирање програма вредног 59 милиона динара за набавку евродизела, угља, сушеног лигнита и пелета за  школе, домове здравља и објекте Српске православне цркве у покрајини.

За ову грејну сезону Канцеларија за КиМ обезбедила је финансирање набавке 10 хиљада кубних метара дрвета, 210 хиљада литара евродизела, 1.150 тона угља и 10 тона пелета за објекте Српске православне цркве које користе овај вид грејања.

Општина Звечан, као обједињени набављач за све привремене органе на Косову и Метохији, и представници Јавног предузећа „Србија шуме“ – Шумско газдинство „Ибар“ у Лепосавићу, „Косвика“ и НИС-а, потписали су у Канцеларији за КиМ уговор који омогућава континуирано снабдевање грејним енергентима намењених болницама, школама, обдаништима,црквама и домовима културе.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев нагласио је да је међу најбољим понуђачима на тендеру било и Шумско газдинство „Ибар“ у Лепосавићу, које је овим послом обезбедило средства за 150 радника, а тиме и сигурност за њихове породице. Посебно је значајно што је успех на тендеру постигла и национална нафтна компанија НИС, која се после 15 година недавно вратила на Косово и Метохију и снабдеваће све кориснике евродизелом високог квалитета под најповољнијим условима.

Иван Тодосијевић, председник Привременог органа општине Звечан рекао је да ће огрев бити испоручен већ наредне седмице и захвалио се Влади Републике Србије и Канцеларији за КиМ на реализованом програму хуманитарне помоћи, који ће створити услове да се током зимског периода реализују све планиране и редовне активности у јавним институцијама у покрајини.

Прилог припремили: новинар Марија Брудар, сниматељ Звездан Ђукановић

https://youtu.be/4AV2umSIIu8

Check Also

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити …