Главна / Вести / Србија / Дачић: Преговори ће трајати најмање четири-пет година

Дачић: Преговори ће трајати најмање четири-пет година

dacicПреговори о чланству у ЕУ у најбољем случају, уколико Србија буде успешно градила партнерства са земљама ЕУ и стекла поверење кључних међународних актера, трајаће четири до пет година, а ако се ствари не буду одвијале на тај начин, могу трајати и читаву деценију, изјавио је премијер Ивица Дачић.
Дачић је истакао да ће трајање преговора зависити, пре свега, од тога колико ће успешно Србија градити партнерства у ЕУ, а да оптимизам црпи из чињенице да је и сама Европска комисија констатовала да у многим областима може достићи европске стандарде у року од пет година.
“Ако Србија настави да има овакву политику, преговарање може да траје четири до пет година, а ако не, може да траје и десет година”, рекао је Дачић у петак вече у емисији РТС-а.
Објашњавајући да је Савет ЕУ безусловно отворио приступне преговоре са Србијом, Дачић је рекао да је садашња влада, за разлику од претходних, начинила овај историјски помак у евроинтеграцијама зато што је радила оно што је обећавала и зато што је имала храбрости да доноси ризичне одлуке.
“Сада више немамо времена да се осврћемо на бесмислене приче да ли је Србији интерес да буде део ЕУ”, рекао је Дачић, оцењујући јучерашњу одлуку шефова држава и влада европских држава као историјски преокрет којим Србија престаје да слави поразе као победе.
“Да је Тадић добио одлуку коју смо ми данас добили, славило би се месец дана. Ово је историјски дан и остаће запамћено у историји да су за време ове владе отворени преговори о чланству у ЕУ”, казао је Дачић.
Осврћући се, још једном, на одлуку Савета ЕУ да отвори приступне преговоре, Дачић је рекао да је текст одлуке промењен у четвртак у поподневним часовима, тако што се одустало од идеје да лидери држава ЕУ још једном у децембру процењују напредак Србије.
“Ми смо задовољни и историјски је тренутак што су отворени преговори о нашем чланству у ЕУ, али нисмо задовољни што је јануар одређен као датум за одређивање прве међувладине конференције”, рекао је Дачић, додавши да су неки утицајни политички кругови у ЕУ и сама Србија прижељкивали да то буде у октобру.
Он је подсетио и да је немачки Бундестаг инсистирао на томе да преговори са Србијом формално почну најраније у јануару, док је у петак Бриселу усвојена формулација да ће међувладина конференција бити одржана најкасније у јануару следеће године.
“Ми смо добили безусловну одлуку о отварању преговора. Имамо услов да имплементирамо бриселски споразум, а то није нешто ван онога што смо већ прихватили”, рекао је Дачић, објаснивши да је Србији најважније било да избегне још једну проверу учињеног и евентуалне нове услове Европског савета у децембру.
Истичући да ће преговори захтевати залагање читавог друштва, Дачић је рекао да је варљив утисак да се у тим преговорима само врши процес усклађивања са стандардима ЕУ.
“Ти преговори значиће под којим условима Србија постаје члан и погрешан је утисак да се ту заправо ништа не преговара”, објаснио је Дачић.
Он је изразио очекивање да ће одлука из Брисела позитивно ођекнути међу потенцијалним страним инвеститорима, јер је у петак упућена јасна порука да ће Србија у догледно време бити чланица ЕУ.
Премијер је најавио да ће у понедељак у посету Србији допутовати председник Европског савета Херман Ван Ромпеј, да потом долази шеф шведске дипломатије Карл Билт, висока представница ЕУ Кетрин Ештон стиже највероватније 9. јула, а иза тога у Београду се очекује комесар за проширење ЕУ Штефан Филе како би договорио скрининг и детаље о преговарачком процесу.

Извор: Тањуг

Check Also

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму

Грађани су изгласали уставне промене на референдуму и Србија је данас послала веома позитивну слику …