Главна / Вести / Косово и Метохија / Oбележена школска слава- Свети Сава на централном Космету

Oбележена школска слава- Свети Сава на централном Космету

Свечаном светосавском литургијом у манастиру Грачаница, и низом културних и духовних манифестација, Дан Светог Саве обележен је у свим српским срединама на централном Космету.

По традицији, најсвечаније је било у школама, где су ученици и просветни радници припремили разноврстан програм како би обележили школску славу.

-Свети Сава је био први учитељ. Драго ми је да је то школска слава. Данас припремамо програм за све гледаоце и наше другаре у школи. Нека је свима срећна Слава Свети Сава.

Домаћин главне школске прославе на централном Косову била је О.Ш  „Краљ Милутин“ у Грачаници, у којој је славски колач пресекао главни парох грачанички Бранислав Секулић, који је пожелео ученицима срећније и безбрижније детињство него што га сада имају.

„Свети Сава је најсветија личност историје, не само рода српскога, него и свих оних који су на овим просторима живели. Светог Саву прослављају  не само православни, него сви они који цене добро и желе добро, како себи тако и свом потомству. Свети Сава је све оно какви треба ми да будемо“, рекао је Бранислав Секулић.

Прослави Светог Саве у Електротехничкој школи у Сушици присуствовали су градоначелник Грачанице Владета Костић и представници Електропривреде, а програм у Грађевинско-саобраћајној школи био је посвећен обележавању стогодишњице „Плаве гробнице“ и страдању Српских јунака у Првом Светском рату.

На свим школским прославама Савиндана у косовском округу, културно-просветна Заједница Косова и Метохије наградила је даровницама ученике, који су урадили најбоље литерарне радове у току протекле године.

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …