Главна / Вести / Косово и Метохија / В. Костић на обележавању Дана Новог Сада

В. Костић на обележавању Дана Новог Сада

3f4808b525a42a0bb340252b3c0de1d3_XLПредседник општине Грачаница Владета Костић присуствовао је, заједно са замеником премијера Косова Бранимиром Стојановићем, обележавању Дана града Новог Сада.

Костић и Стојановић су тим поводом били гости на пријему, који је у Градској кући приредио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, и присуствовали свечаној Академији у Народном позоришту.

Представници Грачанице током пријема сусрели су се са делегацијама из Македоније, Црне Горе, Хрватске. Од домаћих представника највише су се задржали и разговарали са министром правде Републике Србије Николом Селаковићем и градоначелником Београда Синишом Малијем.

Председник општине Грачаница Владета Костић честитао је градоначелнику Новог Сада и свим Новосађанима Дан града захваливши још једном на сву љубав, солидарност и хуманост коју су показали према Србима на Косову.

„Општина Грачаница већ дуже време има изузетне односе са Новим Садом и жели да повезаност и континуитет пријатељских односа буде још већи. Нови Сад је био увек први од градова који је био ту да нам помогне и Срби са Косова су захвални на сву пружену љубав и подршку“, казао је Костић за сајт општине Грачаница.

Честитке и речи захвалности упутио је и заменик премијера Косова Бранимир Стојановић рекавши да данас заједно са Новим Садом славе и сви Срби са Косова.

„Овде се осећам као код куће. Нови Сад је био уз нас увек када је било тешко и заиста смо захвални на томе, а грађани могу да буду поносни на свој град што је био ту кад је било потребно. Желим да за овај велики дан знате да сви Срби са Косова славе заједно са Новим Садом и да су захвални за све што се чинило и данас чини, не само у финансијском смислу, већ и у људском, јер некада је топла реч и подршка много значајнија и важнија од било какве финансијске“, казао је Стојановић обраћајући се новинарима у Градској кући.

Обраћајући се бројним делегацијама градоначелник Новог Сада захвалио се на доласку, како је рекао, пријатеља.

„То је разултат једног односа према тим градовима и њихов према Новом Саду. Убеђен сам да ћемо их у наредном периоду имати још више и показати да смо град доброг и отвореног срца у весељу, али и кад је тешко да се нађемо свима коме је потребно“, рекао је Вучелић.

Гости Новог Сада били су представници градова не само из Србије и региона, већ из свих делова света. Међу градовима који су имали своје делегације су Норич, Нижњи Новгород, Темишвар, Печуј, Гомељ, Будимпешта, Беч, Улм, Лублин, Ријека, Загреб, Осијек, Будва, Тиват, Охрид, Мурска Собота, Куманово, Бањалука и Бијељина.

Такође, овом догађају су присуствовали и представници Београда, Нове Вароши, Уба, Зрењанина, Сомбора, Кикинде, Врбаса, Сремске Митровице, Бача, Бачке Паланке, Беочина и други.

Бившем градоначелнику Новог Сада Јовану Дејановићу, који је на тој функцији био од 1974. до 1982. године, овом приликом уручено је највеће градско признање – Фебруарска награда Града Новог Сада.

Дан Града Новог Сада – 1. фебруар обележава се у знак сећања на тај датум 1748. године, када је царица Марија Терезија потписала указ и Нови Сад прогласила слободним краљевским градом.

 

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …