Главна / Друштво / Образовање кључ бољег живота ромске популације

Образовање кључ бољег живота ромске популације

DSCN7366Немаштина и не ретко  живот у нехигијенским условима, свакодневница су већине Рома на територији централног Косова.  Због раног прекидања школовања,  највећи број припадника ромске популације је без сталног запослења или ради у комуналним предузећима.

Да је недостатак образовања проблем због кога је већина Рома без посла истиче и становник тзв. „Ромске махале“ у Грачаници Бајрам Бериша,  који са петочланом породицом живи од косовске пензије која износи 75 евра и онога што синови зараде прикупљајући секундарне сировине.

„ Тешко живе Роми на овом простору, немамо пара за плаћање рачуна па сам три године живео без струје. Синови су завршили само пет разреда основне школе јер нисмо имали финансијске могућности да се даље школују“, каже Бајрам и сам свестан чињенице да је понекад и поред недостатка средстава , немар родитеља узрок недовољног образовања деце.

Образовање женске деце код Рома је још један од проблема,  јер се веома често дешава да не заврше ни основно образовање.

„Последњих неколико година оваква ситуација се мења, поготову од кад имамо свог представника у општинским структурама“, каже Нађа Градина која је и сама била укључена у пројекте који су се бавили образовањем ромске деце.

„Све је више родитеља код којих расте свест о важности образовања, а проблем са недостатком документације који је врло често био разлог се полако превазилази од када у општини Грачаница имамо свог представника који је заменик градоначелника задужен за питање заједница“.

Већина ромских породица на овом простору живи од социјалне помоћи и дечијег додатка које добијају од Републике Србије. Директор центра за социјални рад  Приштине, са тренутним седиштем у Грачаници Љубиша Крстић, каже да  тренутно има око 260 ромских породица са централног Косова које су корисници социјалне помоћи.

„ Сви они који испуњавају услове за то могу остварити социјалну помоћ, а ми често излазимо у сусрет и помажемо онима који не могу да изваде документацију попут извода или личне карте“, каже Крстић и истиче да центар за социјални рад додељује и једнократну помоћ у случајевима када је у питању  лечење или неке друге потребе од животрног значаја.

На триторији општине Грачаница тренутно живи близу 2.500 Рома, заменик градоначелника задужен за питање заједница  је Себастијан Шерифовић који је припадник ромске заједнице, а ова општина је и прва је општина на Косову која је ромски језик увела као службени.

Check Also

Преминуо Игор Старовић, фронтмен групе “Дивљи кестен”

Фронтмен поп групе “Дивљи кестен” Игор Старовић преминуо је данас, после краће болести, у 56. …