Главна / Вести / Косово и Метохија / Стојановић: После дугог рада, спречена приватизација “Ратара”

Стојановић: После дугог рада, спречена приватизација “Ратара”

bojan_stojanovicПриватизација друштвеног предузећа Ратар је стопирана. „Обећано-учињено“ рекао је за Радио Грачаницу, градоначелник Општине Грачаница Бојан Стојановић.

У емисији Радио Грачанице „ Отворени студио“, градоначелник Општине Грачаница Бојан Стојановић је истакао, да је општина након дугог и мукотрпног рада успела да спречи приватизацију овог друштвеног предузећа.

„Само ове године, од марта месеца, ми почињемо да се бавимо спорном приватизацијом Ратара, јер смо предпоставили шта ће да се деси. Већ 20. маја смо обавестили све релевантне факторе, од премијера, свих министара Срба у Влади Косова, свих посланика, целе Међународне заједнице, шефа мисије Еулекс, земаља Квинте, и ја сам у претходном гостовању на радију рекао, да нећемо дозволити приватизацију Ратара. У најмању руку сада можемо да кажемо обећано и учињено“, казао је Стојановић.

Сада се поставља питање како ће се наставити са приватизацијом. Неће бити лако, ми морамо сви заједно да се боримо и нећемо престати да се бавимо тим питањем-истиче Стојановић.

„Општина Грачаница већ три ипо године од кад постоји, прича о приватизацијама и моли целу међународну заједницу и Владу Косова да услиши, оно што ће бити развојни општински план и да одређене површине земљишта остану у власништву општине. Ми смо спремни да те количине или заменимо или купимо, али ту постоји и проблем оштећених грађана, односно 100. до 150. људи имају право на имовину, имају судске пресуде, постоји неко посебно веће, јер не може да се ради приватизација док се то не искристалише – ко је био власник тога“ , рекао је Бојан Стојановић.

  • Савић: Моја земља је отета и продата Албанцима
Славољубу Савићу из Батуса Косовска агенција за приватизацију одузела је земљиште и продала Албанцу. Савић прича да је им је то исто земљиште одузела држава 1953. године и доделаила га ПИК-у Добрево. Године, 1992. уредно, са свим папирима, земљиште им је враћено, да би га 2011. Године, Косовска Агенција за приватизацију продала Албанцу. „ Ја сам то сазнао када је група Албанаца дошла и преорала ми њиву. Било ми је најлогичније да се прво обратим градоначелнику Општине Грачаница Бојану Стојановићу и он је нама дао обећање да ће да нам помогне. Обратили смо се и Канцеларији за КиМ у Грачаници, међутим, нико се нама није обратио. Градоначелнику Грачанце Бојану Стојановићу обратио сам се за помоћ почетком марта 2011. године, да он што пре реагује, ако може и помогне. Он је то саслушао а чини ми се да преузео није ништа, чак је реако, да ће да одреди и адвоката да заступа наше интересе“ , рекао је за Радио Грачаницу Славољуб Савић.

„Сећам се тог случаја, међутим ја нисам мађионичар, да би могао да истерам неког ко узурпира неком имовину. Већи проблем од господина Савића имам ја лично и моја породица, јер је неко фацификовао папире и потпис мог оца и мени узурпирао парцелу, тако да се сада и у катастру води на његово име. Постоје судови да то решавају. То је била наша добра воља да позовемо све људе који су били оштећени у том процесу и онда по страром српском обичају дођу људи који имају папире и дођу људи који имају фикцију и покушају све заједно да реше. Постоје судови, ми смо извршни орган. Обавестили смо полицију и тужилаштво и тај предмет није стао, и није тачно да општина није предузела ништа, предузела је и много више него што је могла и ми смо ангажовали и правнике и организовали низ састанака на ту тему са људима надлежним из Општине Грачаница и одељења за пољпривреду и шумарство. Обавестили смо и Министарство за пољопривреду и ми и даље, без обзира на ставове господина из Батуса, ми ћемо и даље покушавати да решимо проблем. Није све тако једноставно, на Косову има 20 000. случајева узурпације имовине“ рекао је Стојановић.

Тон 1: Бојан Стојановић

Тон 2: Бојан Стојановић

Check Also

Манифестација “Ђедов сабор” одржана у Осојану

Поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану је …