Главна / Друштво / Превенција и рано откривање најуспешније оружје у борби против рака

Превенција и рано откривање најуспешније оружје у борби против рака

4.-februar-Svetski-dan-borbe-protiv-rakaДанас се обележава Светски дан борбе против рака и сваке године 4. фебруар представља, за сада, једину иницијативу под којом цео свет може да се удружи у борби против глобалне епидемије рака. Рак је један од водећих узрока смрти у свету, те сваке године на овај дан Светска здравствена организација и Међународна унија за борбу против рака, скрећу пажњу јавности на ову опаку болест.

„Јавност треба да буде упозната са овом болешћу, јер је карактер јављања болести мало специфичнији. То се пре свега односи на симптоматологију, која није специфична у самом почетку развоја болести. Рак обично буде откривен у некој каснијој фази, трећем или четвртом степену развоја болести и тада, чак и оперативни захтев не даје добре резултате,“ истакао ј,е за наш програм, др Дејан Милановић.

Он је нагласио да је јако важно да се реагује на сваку промену на телу и да се одмах, након уочавања исте посети лекар.

Сваке године више од 12,7 милиона људи у свету добије дијагнозу рака и 7,6 милиона људи у свету умре од неког облика ове болести. Када је наша земља у питању, у Србији годишње оболи 32 000 људи, док нажалост око 20 000 умре. Подсетићемо још једном, превенција и рано откривање рака најуспешније су оружје у борби против рака.

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …