Главна / Култура / Краљево: Промоције књига о трговини органима на Косову

Краљево: Промоције књига о трговини органима на Косову

DSCN9660У Дому војске у Краљеву, 17. фебруара биће одржана промоција две књиге „Вучје срце“ Марије Лине Веке и „Српско срце Јоханово“ Веселина П. Џелетовића. Обе књиге представљају сведочења о трговини људским органима на Косову и Метохији. Промоцију организује књижара „Прозор“ из Краљева, што је био повод да са власницом књижаре и организатором овог догађаја Зорицом Јанковић поразговарамо о овим књигама, које су у новом издању штампане као једна књига.

– Када је у питању књига „Српско срце Јоханово“, по казивању самог аутора, прича је истинита и настала је када је једном приликом, на Косову, на једној сахрани упознао Немца Јохана. На његово питање о томе ко је он, чланови породице су му рекли да је он наследио срце њиховог Јована. Имена у књизи  су измењена у циљу заштите идентитета свих актера тог догађаја. Иначе, Јован о коме је реч је киднапован на Косову, одведен негде, а са друге стране, немац који је био у веома лошој здравственој ситуацији, распитивао се како би могао доћи до новог срца. Имао је доста новца, али легалним путем то није успео. Након што му је срце замењено, Јохан је почео да сања неке нове пределе на којима никада није био. Схватио је да то, некако има везе са срцем које је добио од непознатог донора. Испитивањем и истраживањем, уз помоћ људи из КФОР-а успео је да сазна о којој се особи ради. Сазнао је и то да је добио срце захваљујући томе што је нека особа жртвована, сазнао је све о Жутој кући у Албанији и пожелео је да упозна Јованову породицу – прича нам о садржају књиге Зорица Јанковић.

Сам аутор књиге Џелетовић је причао о томе да је након упознавања са читавом причом био толико потресен да је за једну ноћ написао поему, која је такође носила наслов „Српско срце Јоханово“. Касније, на наговор пријатеља кренуо је и на писање романа како би се та прича што даље чула.

Роман је доживео 11 издања и дошао до многих читалаца, о чему Зорица Јанковић каже:

– Једно време је код нас то био најпродаванији роман. Неких три или четири месеца узастопно био је једна од најпродаванијих књига код нас.

Када је у питању друга књига која ће бити представљена на промоцији, њен аутор је италијанска новинарка и хуманиста Мариа Лина Века.

– Мариа Лина Века је велики хуманиста, она се није интересовала само за Косово, већ уопште за многа подручја чији су становници суочени са неправдом, од Сомалије, па до Кубе. У последње време њена пажња била је сконцентрисана на Косово. По речима оних који су са њом сарађивали, Века је невероватно опредељена да се истина о Косову сазна. Њена породица је пуно путовала и већ је раније имала прилику да долази као девојка у Југославију и упозна наш народ. Када је дошла на Косово, стање је изразила једном занимљивом реченицом – Како је Запад нашао леп начин да прикрије то што ради. Та најстрашнија места, која су заправо концентрациони логори , Запад отмено назива енклавама. Лина Века је након тога почела да прати и судбине неких породица на Косову. Њена доступност италијанским медијима, како сама каже није велика, када је у питању изношење праве истине, али она не посустаје – појашњава за наш радио Зорица Јанковић.

Књижара Прозор недавно је организовала веома запажену промоцију књиге Гора Преображења – Љиљане Хабјановић Ђуровић, а очекује се да ће и ова промоција привући велики број посетилаца.

Check Also

Народно позориште Приштина у новој сезони са новим и старим представама

Челни људи и глумци Народног позоришта Приштина, на конференцији за медије, која је данас одржана …