Главна / Друштво / Дан Светог Григорија – сабор у Ливађу

Дан Светог Григорија – сабор у Ливађу

DSCN0162У Ливађу, у цркви Светог Григорија данас ће бити обележен дан овог свеца, а уједно овај дан се обележава и као сабор овог места. Црква у Ливађу једна је од старијих цркава овог краја, а последњих година је спољашност цркве додатно уређена, као и црквено двориште.

Поред овог сабора, у Ливађу се слави и Спасовдан.

Светац ког ова црква данас прославља рођен је у Кападокији. Родитељи су му били благородни и угледни: отац Григорије, мајка Нона. Отац му је најпре био незнабожац, јер је био рођен од нехришћанских родитеља: од оца Јелина и мајке Јеврејке, па се држао и јелинске заблуде и јеврејског неверја. А мајка светог Григорија, блажена Нона, била је хришћанка, рођена од хришћанских родитеља и од малена васпитана у вери и страху Божјем.

Григорије је био оштроуман, будан и марљив у учењу и превазилазио своје вршњаке. Њему нису сметале дечачке године да разуме и схвати оно што само људи зрели могу разумети и схватити. Када је поодрастао, побожна мајка поучавала га је у побожности многим материнским саветима.Пошто сахрани своје свете родитеље, и ослободи се бриге о њима, свети Григорије жељаше да се ослободи и вреве светске, јер га народ салеташе да заузме епископски престо оца свог. И он кришом оде у Селевкију, и борављаше при цркви свете првомученице Текле. Одатле би другарским молбама позван од светог Василија Великог, да узме на себе бригу о сиротиштима и болницама. Јер свети Василије беше подигао велике домове за збрињавање оних који немају где главе склонити. И смести у њима убоге и болесне, удовице, и сиромахе, и странце. И храњаше их. И ту бригу о њима повери своме милом другу. И беше свети Григорије хранитељ убогих, служитељ болесних, и утешитељ странаца.Због таквих подвига и силних борби са јеретицима, свети Григорије се прочу, и постаде познат свима, и свуда слављаху мудрост његову, и од целе свете православне Цркве би му дат назив: Богослов.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …