Главна / Друштво / Туристички потенцијали КиМ на Сајму у Београду

Туристички потенцијали КиМ на Сајму у Београду

sajam turizma“Само је једно Косово и Метохија” мото је којим се Туристичка асоцијација КиМ промовише на 38. Међународном сајму туризма у Београду. Поред верског туризма наша покрајина може да се похвали развијеним сеоским и бањским туризмом а уз подршку Канцеларије за КиМ и Владе Србије ове године биће уложено више материјалних средстава али и труда и рада како би се поспешио развој туризма на Косову и Метохији.

Бранко Красојевић испред канцеларије за КиМ каже, “ Имамо јако квалитетне природне и културне ресурсе али нам недостају туристички производи. Недостаје нам јача, свеобухватнија туристичка понуда због чега је потребно прећи пут од тих ресурса до културно-туристичких производа или природног туристичког производа који би се понудио тржишту, јер је потражња велика. Није довољно доћи на Газиводе и гледати језеро пет- десет минута. Шта је са објектима за смештај, шта је са угоститељским објектима или наутиком на језеру?”

“Имамо толико тога што би могли урадити независно од манастира. Можда прва асоцијација на Косово и Метохију јесу наши манастири и културне туре али могли би још много тога да понудимо”.

Председник Туристичке асоцијације Косова и Метохије Срђан Вучелић каже, ” Не мора се много причати о туристичком потенцијалу на КиМ нарочито о оним који се односе на културно благо. “Пре свега мислим на културно-историјске споменике, средњовековне манастире који имају своју драж, чар и који су препознатљиви у целом свету”.

На штанду Канцеларије за КиМ и у оквиру овогодишњег Сајма туризма промовисаће се све општине јужно и северно од Ибра са већинским српским становништвом.

“Ретка су друштва уопште у Србији која се баве истраживачким радом”, сматра директор КУД “Копаоник” из Лепосавића.

“Ми смо препознатљиви на свим нивоима културних институција широм Србије а и ван, могу да кажем и Европе и света. Кроз тај истраживачки рад на најбољи начин презентујемо све локалитете са КиМ”.

Председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић изјавио је да ова општина приказује само један део туристичког потенцијала.

“Поред угоститељства Општина Звечан може да се подичи и другим садржајима. Бања Бањска је у фази изградње са својим термалним изворима што ће пружити један туристички замајац Општини Звечан. Поред бањског туризма Звечан може да се представи и другим садржајима, који се односе на лов и сеоски туризам који је сада актуелан”, закључио је Тодосијевић.

У суботу своје туристичке потенцијале представиће град Приштина, Грачаница и Штрпце а у недељу када се Сајам затвара Косовска Митровица и Зубин Поток.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Дмитровић: Већа помоћ и за друго, треће дете…не знамо колико

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић оценио је да ће најављена помоћ …