Главна / Вести / Косово и Метохија / ПРК 4: За 170 дана изграђене 122. куће за повратнике у 2015. години

ПРК 4: За 170 дана изграђене 122. куће за повратнике у 2015. години

dalibor jevticУ просторијама Министарства за заједнице и повратак данас је одржан трећи по реду Управни одбор пројекта „ПРК 4“, коме је присуствовао и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић. Поред министра Јевтића и представника Министарства за заједнице и повратак, управном одбору су присуствовали и представници Канцеларије Европске Уније на Косову, представници Међународне организације за миграције и представници УНХЦР-а.

На Управном одбору је представљен годишњи извештај о напретку, и по овом извешају средствима Министарства за заједнице и повратак, Канцеларије ЕУ на Косову и Међународне организације за миграције за 170 дана током 2015. године преко пројекта „ПРК 4“ изграђене су 122. куће, што у просеку износи да је по дану и по грађена једна кућа.

 

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је оценио да је прва фаза пројекта „ПРК 4“ била веома успешна и захвалио се присутнима на помоћи коју министарству пружају током процеса повратка, који како је истакао није ни мало лак.

 

„ Захвалан сам Канцеларији ЕУ на Косову на подршци у процесу повратка и на свему ономе што генерално чини. Без њихове помоћи ми не бисмо могли са успехом да говоримо о пројекту као што то данас чинимо. Овом приликом желим да похвалим и МОМ/ИОМ што је пројекта спровела на квалитетан начин. Захвалан сам и УНХЦР-у на свему ономе што чини током овог процеса. Информација да је за 170 дана изграђено 122 кућа довољно говори о нашој посвећености током 2015. године да у складу са нашим финансијским могућностима урадимо што више и при том не заборавимо да је до 1. маја прошле године што се повратка на Косову тиче све буквално стало. То нам и са друге стране говори да је једина косовска институција која је ангажована око повратка заједно са својим партнерима из међународне заједнице управо МЗП, а то не би требало и смело да буде тако. Наставићемо да радимо још више а ових 122 кућа за 170 дана у 2015. години треба да нам буде само мотив да у овој години премашимо тај број, али да крајњи циљ не буде 122 кућа већ повратак свих који желе да се врате. И да још једном подсетимо све, није овде када је о повратку реч само физичка изградња кућа већ и економски пакети, покућство, помоћ у храни, грантови, дакле све оно што је за почетак потребно породицама у процесу повратка на Косово  “, рекао је миистар Јевтић током свог излагања.

Министар Јевтић је током састанка обевестио партнере на пројекту „ПРК 4“, да ће Министарство за заједнице и повратак наставити да и ове године на што бољи начин остварује пуну имплементацију на реализацији својих обавеза.

Представник Канцеларије Европске уније на Косову, Самир Селими, се захвалио министру Јевтићу на данашњем присуству и истакао да је оно што је урађено у 2015. години велики подухват.  Он је похвалио посвећеност министра Јевтића у послу који обавља, рекавши да су од његовог поновног именовања све договорене обавезе на време и реализоване.

Менаџер пројекта „ПРК 4“, Агрон Ајази је представљајући успешност пројекта за 2015. годину, рекао да је у првој фази „ПРК 4“ реализовано и више од планираног управо због добре сарадњи свих учесника у пројекту. Ајази је подвукао да ће се са овако добром сарањом наставити и даље.

Из УНХЦР-а су поручили да ће истим интензитетом као и до сада помагати процес повратка.

Током састанка је речено да су планови да се у 2016. години одобри изградња кућа за 130 корисника.

На крају састанка је закључено да постоји чврсто уверење да ће се и на крају 2016. године говорити о добрим резултатима, као што је то био случај и данас.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …