Главна / Култура / Костић: Морамо неговати наш матерњи језик

Костић: Морамо неговати наш матерњи језик

ANA 3Међународни Дан матерњег језика обележава се у свету и код нас 21. фебруара. Данас, чини се, много мање него у прошлости, водимо рачуна о очувању и неговању нашег  језика. Професор Српског језика и књижевности у Приштинској Гимназији у Лапљем Селу, Ана Костић, на сваком одржаном часу, кроз све наставне јединице, највише пажње посвећује, како каже за наш програм, управо правилној употреби матерњег језика.

“Морам да истакнем да се свакодневно срећем са неправилностима и у говору и писању. Многи лингвисти истичу да се језичка правила мењају само када је то потребно. У наш језик су  ушетале речи које GIMNAZIJAводе порекло разних народа, који су се овде нашли под утицајем различитих историјских околности, али не смемо дозволити да и ово, ново савремено доба и утицај друштвених мрежа још више допринесу преплављивању нашег језика страним изразима. Морам још да подсетим да се наше ћирилично писмо све мање користи и да га све чешће замењујемо латиницом. Морамо да негујемо наш језик и наше писмо”, истиче професорица Костић.

Поред неправилности у говору и писању, све је чешћа употреба и жаргона. Алтернатива за школске лектире је неретко интернет, на ком се могу наћи разне интерпретације и анализе књижевних дела.

Дан матерњег језика обележава се с циљем промовисања језичке културе. Поштујмо свој језик и своје писмо!

Check Also

У Лепосавићу завршен такмичарски део програма Фестивала сценског покрета и кореодраме

У Центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу свечано је завршен такмичарски део програма Фестивала …