Главна / Друштво / Роми највећа и најугроженија национална заједница

Роми највећа и најугроженија национална заједница

romsko naseljeРоми су народ пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света. Рома укупно има око 2.500.000, од тога највише у Румунији 550.000. Не постоји никаква веза између имена Рома и имена Румуније (Романиа), иако највећи број Рома живи управо у Румунији. Број Рома у Србији и на Косову и Метохији је непознат. Слична је ситуација у Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори, па и Хрватској. Неретко се дешава да у матичним књигама нису евидентиране и по три генерације из једне ромске породице. Роми су данас на Косову разбијени на Роме, Ашкалије и Египћане. Дакле, на Косову данас постоје три заједнице које су, можда, и супротстављене и које бивствују у политичком животу Косова као најобичнији политички фолклор.

Данашњи положај и проблеми са којима се суочавају Роми толико су тешки и комплексни да се ни у једном сегменту њиховог живота не могу наћи поуздани подаци и поуздане чињенице од којих би се кренуло у постављању, макар и у најосновнијим цртама, проблема Рома са Косова и Метохије и стратегија њиховог решавања. Роми су данас угрожени и као друштвено и економски и све више као ентитет, тако да када говоримо о њиховом политичком положају на Косову и Метохији одмах морамо да објашњавамо и пре него што поставимо проблем њихове партиципације у политичком животу Косова и Метохије.

Кругови беде у којима живи већина Рома на Космету, у Србији, као и у другим, много богатијим земљама су понекад бескрајни. Неке ромске породице на централном Космету живе само од социјалне и хуманитарне помоћи, а неке уопште не знају како преживљавају. Драматичност сиромаштва Рома, али и већинског становништва на Косову и Метохији претворена је у велику људску трагедију. Тако су на пример, Роми са Косова и Метохије постали незвани и, што је далеко битније, нежељни гости. Роми су специфична популација, која показује типичну слику ниских аспирација и изузетно брзих адаптационих способности. Открит пут да живот Рома не буде само предмет рада центра за социјални рад и полиције, него да Роми постану равноправни и економски независни сугрђани крупан је задатак пред којим као људска бића стојимо.

Check Also

Дрецун: Курти жели да прекине праксу гласања Срба на КиМ

Председник скупшнтинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да председник владе …