Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић се састао са амбасадорком Немачке на Косову Ангеликом Фиц

Јевтић се састао са амбасадорком Немачке на Косову Ангеликом Фиц

DSC_0141Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић данас се на одвојеним састанцима сусрео са шефицом Међународне организације за миграције на Косову (МОМ/ИОМ) Тајмом Курт и амбасадорком Немачке на Косову Ангеликом Фиц.

 Током првог састанка који је одржан у Министарству за заједнице и повратак , министар Јевтић и шефица МОМ/ИОМ Тајма Курт су разговарали о пројектима који су у току као што су „Пројекат повратка и реинтеграције 4“, програм „Стабилизације заједница 3“, будућим пројектима  и сарадњи економског оснаживања повратка и невећиснких народа.

 Министар Јевтић и представница ИОМ-а на Косову су се на почетку састанка сложили да је сарадња министарства и ИОМ-а на веома високом нивоу. Јевтић је рекао да са оваквом сарадњом треба наставити јер је она веома значајна и успешна, о чему говори и извештај о напретку за 2015. годину, који је представљен пре неколико дана.

 „ Пројекти које радимо у сарадњи са МОМ су веома значајни јер доприносе процесу повратка у сваком смислу те речи. Колико је прва фаза“ ПРК 4“ пројекта у 2015. години била успешна говори и  чињеница да су за 170 дана, тј. од маја месеца, на Косову преко овог пројекта направљене 122 куће и ја искрено верујем да ћемо са оваквом успешношћу наставити да реализујемо и другу фазу овог пројекта, као и остале пројекте у којима су нам партенири Канцеларија ЕУ на Косову и МОМ. Планирамо да наставимо и са програмом  „Стабилизације заједница“, и то на још посвећенији начин. Радује посебно да је пројекат стабилизација заједница до сада био успешан, а нових 1300 апликација за економске пројекте нам говори о не само интересовању већ и поверењу у овај пројекат и у оно што заједно радимо“, рекао је министар Јевтић током овог састанка.

 Шефица мисије МОМ/ИОМ на Косову изразила је захвалност али и похвалу да је „МЗП једна од ретких институција која у потпуности поштује све потписане споразуме са ЕУ и у том смислу сарадња само може да се унапреди и прошири“.

 Након састанка са шефицом МОМ-а, министар Јевтић се у току дана састао са амбасадорком Републике Немачке на Косову Ангеликом Фиц и са њом разговарао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову, повратку,помоћи и подршци Немачке и ЕУ.

 Министар је током састанка упознао амбасадорку са тренутним активностима које министарство има,а то су пројекти „ ПРК 4“, „ЦСП3“, пројекат „ Повратак Рома, Ашкалија и Египћана из кампова у Црној  Гори и Македонији“ затварање колективних центара, нацрту докумената о правима расељених лица и регионалној иницијативи.

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …