Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић и Младеновић: Закон о употреби језика се не поштује

Јевтић и Младеновић: Закон о употреби језика се не поштује

jevtic, mladenovicНа јуче одржаном састанку министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и повереника за језике Славише Младеновића закључено је да постоји пуно проблема у употреби службених језика на Косову и да се у том смислу сам Закон не поштује у потпуности. На самом састанку господин Младеновић упонао је министра Јевтића са документом „Стратегија за заштиту и промовисање језичких права 2016-2021“ који за циљ има стварање институционалног механизма заштите права и пуну примену Закона о употреби службених језика на Косову. Такође било је речи и о даљим корацима, подршци и активностима не само у циљу усвајања ове Стратегије већ у пре свега њене потпуне имплементације.

 

„Канцеларија повереника за језике која је део Канцеларије премијера Косова је покренула иницијативе и предузела све Законом предвиђене кораке како би се употреба службених језика на Косову вршила у складу са Законом. Стратегија коју смо израдили ће помоћи да се створи потребан механизам који треба да обезбеди да се се оно што је сада лоше и због чега се Закон не примењује суштински промени. И овде говоримо о суштини, не само о форми јер суштински ми имамо проблем имплентације Закона, који је на папиру добар, и то што нема предвиђених санкција за непоштовање Закона. Захвалан сам министру Јевтићу на подршци и морам да истакнем да је Министарство за заједнице и повратак једна од ретких институција и пример осталима како и на који начин се примењује Закон у потпуности,“ рекао је Младеновић.

 

За министра Јевтића питање непоштовања Закона је нешто што утиче и на поштовање права невећинских народа у генералном смислу.

 

 

„Ако знамо да закони, уредбе, документи нису квалитетно преведени и да губе и смисао и суштину онда је више него очигледно да права грађана не могу да буду у пракси спроведена. Одговорност морамо да преузмемо сви, свака институција и свако од нас појединачно. Није ово посао само једног повереника или једне канцеларије. Зато сам господину Младеновићу пренео став да ће министарство на чијем сам челу максимално подржати све активности у циљу и усвајања и спровођење Стратегија али и самог Закона. Договорили смо одређене кораке и области заједничког деловања и потребу да се у политичком смислу сваки представник Срба унутар институција Косова ангажује по овом питању. Очекујем да једна од тачака првог састанка међуминитарске Комисије за заједнице буде и питање употребе језика, Стратегија и примена Закона,“ истакао је након састанка министар Јевтић.

 

На Косову су званични језици Албански и Српски, како је то предвиђеном и самим Законом о употреби језика.

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …