Главна / Друштво / Себастијан Шерифовић: Незапосленост највећи проблем ромске заједнице

Себастијан Шерифовић: Незапосленост највећи проблем ромске заједнице

sebastijanГост програма Радио Грачанице био је заменик градоначелника за питање заједница у општини Грачаница Себастијан Шерифовић. Опште мишљење је, по његовим речима, да се живот Рома на Косову и Метохији, па самим тим и на централном Косову није много побољшао, али и да неких помака има.

– Још увек имамо око 98 процената незапослених Рома. Оно што је у Закону и што је на папиру, није често примењено и у пракси. Још увек не постоји систем у коме би се Ром појавио и као партнер у раду. Да он не буде ту само као фигура и само ради задовољења неких општих стандарда. На Косову се још није дошло до задовољавајуће ситуације. Општина Грачаница је прва која је, пре две године, дошла на идеју да имају мене као заменика градоначелника за заједнице и прва је општина на Косову која је урадила овако нешто – каже за наш радио Себастијан Шерифовић.

У нашој општини ромски језик је и у службеној употреби.

– Проблем образовања Рома постоји – каже Шерифовић – Ипак, и та ситуација се мења. Имамо све више Рома који су завршили средње школе, док је још увек у мањку оних са завршеним факултетом. Већи је проблем, где запослити те људе.

Шерифовић је нагласио и да је за Роме јако значајна социјална помоћ која се прима од Републике Србије.

Опширније о свим темама можете чути у видео снимку испод овог текста.

Check Also

Проф. Васић и др Ђорговић сагласни да је рано дијагностиковање карцинома дојке пресудно у излечењу

Карцином дојке је најчешћи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести широм света, показала …