Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић осуђује нападе на возила која дистрибуирају робу из централне Србије

Ђурић осуђује нападе на возила која дистрибуирају робу из централне Србије

djuric-marko-7Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије осуђује нападе на возила која у покрајини дистрибуирају робу из централне Србије и упозорава да овакви инциденти могу озбиљно угрозити тешко успостављену сарадњу привредника и привредних комора, која је једно од најуспешнијих достигнућа у досадашњем процесу нормализације односа Београда и Приштине, наводи у саопштењу Канцеларија за КиМ.

Данас је на Косову и Метохији из саобраћаја насилно избачено друго возило у само недељу дана, тако да је сада јасно да се не ради о изолованом инциденту или пуком политичком радикализму, већ о организованој кампањи која може да има опасне и далекосежне последице.

У процесу нормализације односа Београда и Приштине успостављање ефикасне привредне сарадње има кључну улогу, и нападачи су, очигледно, свесни те чињенице, камионе са робом из централне Србије вандализовали са намером да изазову ширу дестабилизацију.

Настојећи да изазову и неку врсту неформалне економске блокаде, починиоци овог напада наносе већу штету својим сународницима на Косову и Метохији него привредним субјектима у централној Србији, и надлежне институције у Приштини би морале да предузму ефикасне мере да се овакви инциденти спрече.

Иако се настоји да се ови напади представе као легитимни акти грађанске непослушности и протест против политичког естаблишмента, суштина је да се ради о актима насиља, а свако насиље мора да се сузбија у зачетку како не би ескалирало.

Надам се да надлежне приштинске институције не гледају благонаклоно на овакво недопустиво понашање и да ће коначно предузети нешто да евентуалне будуће нападе спрече. Деловање очекујем и од свих оних међународних представника на Косову и Метохији који искрено желе стабилност у региону и боље односе Београда и Приштине.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …