Главна / Друштво / Демир Османи: Ромску децу у све већем броју укључујемо у образовање

Демир Османи: Ромску децу у све већем броју укључујемо у образовање

DSCN0293Образовни центар Рома постоји у Грачаници и између осталог бави се едукацијом ромске деце. Демир Османи, који руководи радом овог центра каже да се углавном ради на специјалним активностима са децом, да се деца обучавају математици, српском језику, неким другим наукама и да се активности базирају на ономе шта је најпотребније деци у датом тренутку.

– Активности се углавном изводе кроз игру, како би деца несвесно и без оптерећења учила. Радимо у три смене. У првој су деца предшколског узраста, затим ту су деца од првог до четвртог и од петог до осмог разреда – каже за наш програм Демир Османи.

На питање да ли има побољшања када се ради о образовању ромске деце, Османи каже:

– До пре две-три године имали смо мањи број деце у школи. Данас имамо 137 деце у основној школи, док је знатно повећан број деце у средњој школи. Највећи успех је да смо привукли и женску децу у средњу школу, што је раније било готово немогуће, јер женска деца углавном нису настављала средње-школско образовање – наглашава Демир.

Основна активност овог центра усмерена је управо на повећање свести код деце, али и родитеља да схвате значај образовања.

Опширније у видео снимку.

Check Also

Проф. Васић и др Ђорговић сагласни да је рано дијагностиковање карцинома дојке пресудно у излечењу

Карцином дојке је најчешћи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести широм света, показала …