Главна / Осврт / Уреднички осврт: Поплављена недеља

Уреднички осврт: Поплављена недеља

DSCN0321Имали смо поплаве у целој земљи, а што је најгоре, имаћемо их можда и наредних дана. Све зависи од тога која ће се од неколико прогноза остварити.

У сваком случају, у односу на неке од градова широм Србије, ми смо добро прошли. Чињеница је да смо нешто научили на грешкама и ако је за утеху, и даље има оних који су дозволили да се понове исте грешке као пре две године, што је случај у МЗ Грдица у Краљеву.

Наравно, то што смо углавном добро прошли ништа не значи онима којима је вода ушла у дворишта или поплавила куће, али реално, што је тај број мањи – успех је већи.

Стално пролазимо поред оних, готово сваког пролећа поплављених њива код Грачанице и Лапљег села. Њихов лош положај доприноси томе да после сваке веће кише буду пуне воде. Често се питамо, шта и колико усева имају домаћини на јесен. Очигледно, начина нема. Ипак, најбитније је да нам куће остану непотопљене.

Реално, у односу на то како су људи имали до плафона потопљене куће и какве су све драме преживели, не смемо бити себични и жалити се ако су нам потопљене леје, летње кујне и шупе, па по неком и шпајз испод степеница, самим тим и испод нивоа куће.

Много проблема ће можда изазвати ситуација са водом, јер вода је замућена, тешко се постиже филтрирање и бићемо приморани на рестрикције.

Да ли смо можда и сами криви?

Наравно да јесмо. По природи ствари човек је увек крив. Канализације, одводна вода, реке које нам служе као отпади у које се баца све и свашта, затрпани и смећем претрпани канали, све то доводи до накупљања и неправилног протока воде приликом поплава.

На крају, један леп гест младих људи. Активисти Младе Грачанице понудили су своју помоћ у случају поплава. Позитивно и похвално.

Check Also

Задушнице или „мучење душе“

Шта ћемо затећи? Хоћемо ли моћи до гроба и да ли је споменик још увек …