Главна / Друштво / ОЕБС започео консултације о одрживом, независном финансирању косовског јавног медијског сервиса

ОЕБС започео консултације о одрживом, независном финансирању косовског јавног медијског сервиса

6585Мисија ОЕБС-а на Косову одржала је данас први у низу округлих столова, који ће бити одржани овог месеца, о томе како обезбедити финансирање јавног медијског сервиса, Радио-телевизије Косова (РТК).

Одржавањем оваквих округлих столова, Мисија ће консултовати широки спектар стручњака, новинара, чланове парламента, академске кругове, представнике невладиних организација и медијских институција о томе какав утицај има недостатак финансирања на јавни медијски сервис и његову уређивачку политику, као и на његов даљи развој.

РТК је без одрживог финансирања од 2009. године када је суд укинуо плаћање претплате за РТК путем рачуна за утрошену електричну енергију домаћинстава, наводећи забринутости везане за људска права и дискриминацију.

„Ми смо у 2016. години, а алтернативне и одрживе опције финансирања РТК се још увек разматрају, чекајући коначну одлуку. Тренутна питања везана за механизме финансирања и Закон о Радио-телевизији Косова морају да буду хитно решена,“ – истакао је амбасадор Жан Клод Шлумбергер, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову.

„Без одрживог финансирања, јавни медијски сервис не може да се развије у пуноправни сервис који пружа услуге својим гледаоцима. Поред овога, постојећа кашњења у процесу дигитализације су погоршана недостатком овог финансирања,“ – додао је он.

Након округлих столова, организоваће се регионална конференција у априлу са експертима из западног Балкана и Европске радиодифузне уније како би дошли до препорука , које ће релевантне институције размотрити када буду мењале и спроводиле закон о РТК.

Мисија ОЕБС-а на Косову има мандат да заштити и унапреди људска права, демократизацију и развој сектора за јавну безбедност. Мисија помаже у очувању слободе медија и слободе изражавања и подржава развој медија.

Check Also

Изложба слика и скулптура “Преко пепела” Предрага Драговића у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“  и Галерија уметности Приштина у понедељак 25. октобра 2021. у 19 часова у Галерији …