Главна / Вести / Србија / Шешељ ослобођен у Хагу

Шешељ ослобођен у Хагу

seseljХашки трибунал ослободио је лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која су га теретиле да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Војислав Шешељ је од данас слободан човек, рекао судија Антонети.

Већина чланова већа, уз супротно мишљење сидије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице. Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице.

“Шешељ је по изрицању ове пресуде слободан човек”, рекао је судија Жан Клод Антонети.

Пресуда Шешељу изречена је у одсуству Шешеља који је пресуду сачекао у Београду. Пресуду је прочитао председник претресног већа судија Жан Клон Антонети.

Антoнети је прочитао сажетак пресуде и истакао да је током суђења које је почело 7. новембра 2007. године прикупљено 1.400 доказних предмета, саслушано је 99 сведока, а да пресуда има више од 100 страна.

Тужилаштво је у завршној речи предложило суду да Војислава Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно отишао у Хаг, до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …