Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић и Сертић обишли фабрику “Лола” и газдинство Лакићевића

Ђурић и Сертић обишли фабрику “Лола” и газдинство Лакићевића

941322_1046379515441810_9168334408133769601_nДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, позвао је грађане Србије да купују вина са Косова и Метохије и нагласио да је вино које се овде произведе на сунчаним падинама ових гора врло квалитено, а министар Жељко Сертић да ће Влада Србије у години предузетништва помагати оне који желе да покрену сопствени бизнис.

Он је у у пратњи министра привреде Жељка Сертића обишао село Кутње у општини Лепосавић и газдинство Славише Лакићевића који се бави виноградарством и производњом садница малине поручио да “виноградари на КиМ могу да рачунају на подршку државе и да је сваки нови засађени виноград нови стуб опстанка Срба у покрајини”.

Ђурић је честитао Лакићевићу за кога је рекао да је пример колико у овом тренутку јесте важно да се уђе у нове засаде и нову борбу за нове чокоте винограда, и нагласио да је то важно“због тога што је сваки наш нови виноград још један мали камен међаш и стуб нашег опстанка на Косову и Метохији”.

Директор је пренео да на подршку државе могу да рачунају Срби на Косову и Метохији којима је поручио да искористе сваки плодни ар и сваку плодну пољану.

Министар привреде Жељко Сертић је казао да пример домаћина из села Кутње представља велики подстрек за све оне који желе да се упусте у овакве послове, да се осете снажнијим и бољим.

“ Влада Србије, прогласила је годину предузетништва како би кроз наше програме могли да помажемо идеје и пројекте у којима људи желе да покрену нешто ново”, рекао је Сертић.

Славиша Лакићевић испричао је историјат села и објаснио да у некада давно управо у овом селу били виногради и да је његова намера да постепено под виноградима засади преко 60 хектара а сада их има само два.

Лакићевић је истакао да се у овом селу налази и једини матичњак малине на Косову и Метохији са којег продаје саднице овог јагодичастог воћа.

Ђурић и Сертић: Држава ће помагати “Лоли”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и министар привреде Жељко Сертић рекли су данас после обиласка фабрике”Лола” у Лешку да је витални интерес да она настави да ради и функционише јер издржава велики број радника из овог краја на самоодржив начин а да ће држава помоћи да фабрика, која има потенцијал опстане.

“Ми ћемо наставити да се трудимо да нађемо и правне и финансијске моделе који ће омогућити да ова фабрика, која може да буде понос и дика овом крају, не само преживи ” рекао је Ђурић и нагласио да је” за грађане на КиМ значајно да Влада Републике Србије стоји , како иза народа тако и иза привреде која је у основи економског опстанка нашег народа у покрајини “.

“И будућа Влада Србије , која ће бити оформљена након априлскох избора наставиће да се залаже и подржава овај народ и на тај начин подржава и економију” , рекао је Марко Ђурић.

Министар привреде Жељко Сертић је истакао да је мало рећи да је импресиониран оним што је видео у “Лоли – Лешак” и нагласио да је уверен да ова фабрика може да служи за пример многим државним па и приватним предузећима у централној Србији и Војводини.

“То нам даје озбиљан потенцијал да размотримо све могућности на који начин можемо да решимо тренутне и статусне проблеме компаније и свакако да размишљамо о озбиљним потенцијалима које ова фабрика има”, рекао је Сертић.

Он је додао да оно што је суштина јесте да мора де се реши питање статуса . Обећао је радницима и руководству Фабрике Лола да не треба да брину.

“Држава ће водити рачуна о овој Фабрици као што је водила до сада јер ако не будемо обезбедили да погони раде неће бити ни наших људи овде ” рекао је министар и најавио да ће у наредном периоду бити разматрано повећање обима послова и плаћање дугова као ирешавање свакодневних проблема како би људима који су нс челу Фабрике било омогућено да на најбољи начин воде овај колектив”.

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …