Главна / Друштво / Донација словеначког КФОР-а ватрогасцима у Лапљем селу

Донација словеначког КФОР-а ватрогасцима у Лапљем селу

FotoВатростални комбинезони, чизме, шлемови, рукавице, прскалице за даљинско гашење пожара као и рачве за хидранте део је помоћи  која је данас пристигла у Лапљем Селу. Припадници словеначког контигента КФОРА  уручили су помоћ коју су прикупиле њихове колеге у Словенији  ватрогасној станици у Лапљем Селу.

Осим тога словеначки војници КФОР-а донирали су ватрогасцима у Лапљем Селу  и муљну пумпу високог притиска која је прекопотребна у ситуацијама када су поплаве на снази. Припаднике словеначког контигента КФОРА у ватрогасном кругу у Лапљем Селу дочекали су председник општине Грачаница Владета Костић са сарадницима као и командир ватрогасне јединице Драган Секулић са колегама ватрогасцима.

Председник општине Грачаница Владета Костић рекао је том приликом да, ватрогасна јединица у Лапљем Селу није под ингеренцијом општине Грачаница и да то представља велики административни проблем али да је руководство општине захвално ватрогасцима на свему што су постигли у свом раду.

„Ова јединица се увек показала на делу, када су пожари али и поплаве у питању, подједнако стручно и у саобраћајним незгодама. Ово је једна од најбољих јединица на Косову  и свакако да им је свака помоћ  добро дошла. Општина Грачаница ће покушати  ове и наредне године да у министарству  издејствује изградњу једног ватрогасног дома. Грачаница заслужује да има свој ватрогасни дом и потпуно опремљену јединицу. Људи су оспособљени и професионалци у свом послу и њима је проблем само квалитетна опрема. Потрудићемо се да преко пријатеља издејствујемо и оно што им је већ годинама потребно, а то је пнеуметски секач без кога се не може у ситуацији када дође до тешких саобраћајних незгода“ рекао је Костић.

Командатнт словеначког контигента КФОР-а, потпуковник Новак Бостјан, казао је да је веома радостан што је био у могућности да помогне овој јединици.

„Ја сам такође професионални ватрогасац. У Словенији смо спровели акцију да прикупимо опрему за ватрогасну јединицу у Лапљем Селу која је преко потребна. Тиме смо дали мали допринос овој служби, да би боље радила. Не знам  коју они опрему имају али свакако ова ће им помоћи у даљем раду. Донели смо потапајућу пумпу која ће бити од помоћи, јер је на Косову све више поплава. Није новост да се ватрогасци све више баве поплавама а не  пожарима. Поред пумпе високог притиска, донели смо нешто од униформи, шлемове, чизаме, два усмеривача воде као и редуцире за хидранте“ казао је потпуковник Бостјан.

Командир ватрогасне јединице Драган Секулић, захвалио се војницима КФОР-а на помоћи и рекао да је стигла опрема која ће у многоме значити у будућим интервенцијама.

„Имајући у виду да веома слабо стојимо са опремом, свака помоћ је добродошла. Свакако, сада ће бити лакше када будемо интервенисали, посебно из разлога  што смо додатно опремљени униформама и  шлемовима. У саставу наше опреме сада имамо још једну потапајућу пумпу, која ће ако затреба и буде поплава бити од великог значаја. Овом приликом желим да се захвалим Словенчком контигенту КФОРА на помоћи који су донирали нашој служби“ рекао је Секулић.

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …