Главна / Култура / Трибина у Дому културе: Косовски завет је у свима нама

Трибина у Дому културе: Косовски завет је у свима нама

WP_20160402_001„Страх од Косовског завета – предрасуде и стереотипи“ била је тема трибине која је синоћ одржана у Галерији Дома културе у Грачаници. Већа посећеност било је оно што је фалило, јер од историчара  доц. др Милоша Ковића и доц. др Божидара Зарковића имало је шта да се чује.

Наиме, мало је било посетилаца на овој трибини, али сви они који су били присутни, активно су се укључили у дискусију кроз питања, коментаре и сугестије.

-Тема косовског завета је велика тема. Тема која је присутна већ 600 година. Тема о којој су писали најзнаменитији људи. То је тема којом су се бавили и најзначајнији уметници, и наши и ван нашег народа. Ипак сам мишљења да о овој теми треба стално причати. Истину треба стално понављати, све док истина не допре до свих, док истина не завлада. И ова трибина има за циљ да говори о истини. О истини која је у последње време све више нападана, па је морамо све чешће бранити – образложио је циљ трибине др Божидар Зарковић.

Др Зарковић на самом почетку је појаснио – зашто Косовски завет, а не косовски мит. Да је мит предање, а да је завет споразум.

– Мит може да буде и нешто што је нестварно, имагинарно, замишљено. Код митова је свако налазио оно што му је одговарало. Косовски завет није мит. Косовски завет је прича о новом почетку српске државе. Завет је обећање, али и не само обећање. Завет представља и споразум са Богом. Стари завет је споразум Јевреја са Богом, Нови завет је споразум хришћана са Богом, а ми имамо свој Косовски завет и то је споразум Срба са Богом – објаснио је др Зарковић.

Др Милош Ковић је изнео низ занимљивих поређења битака неких других народа у односу на косовску битку, као и на то како се кроз историју све до данашњег дана то у свету доживљавало. Нагласио је и да Косовски завет није застарела тема и да је она и данас веома актуелна, као и да је Косовски завет у свима нама.

На трибини се говорило и о очувању аутентичности историјских података, ликова и споменика.

Check Also

Мале балерине из Грачанице, добитнице великих фестивалских награда у Београду

Мале балерине из Школе балета у Грачаници са међународне Олимпијаде за плес централног Балкана одржаног …