Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: О правима Рома треба говорити сваки дан

Јевтић: О правима Рома треба говорити сваки дан

jevticcМинистар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, присуствовао је данас свечаној конференцији, која је у Влади Косова организована поводом обележавања Међународног Дана Рома осмог априла. На конференцији на којој је присуствовао и шеф Кацеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар, шеф мисије УНХЦР-а на Косову, представници Министарстава образовања науке и технологије, еврпоске интеграције, администрације и локалне самоуправе, културе, омладине и спорта, абасаде Америке на Косову, цивилног друштва, дипломатски мисија у Приштини , министар је обраћајући се присутнима рекао да о правима Рома треба говорити сваки дан.

„ Врло често имам прилику да управо са представницима Рома говорим о томе на који начин требамо да будемо активни, на који начин не треба да се само 8. априла говори о проблемима које Роми на Косову имају. И ове године сам се залагао да активности министарства на чијем сам челу буду усмерене ка томе да управо решавамо оне проблеме које многе ромске породице на Косову имају. Министарство за заједнице и повратак је заједно са својим партнерима, пре свега са Канцеларијом ЕУ на Косову на више различитих начина уназад неколико година имплементирало пројекте од укупне вредности од 680 000 евра, који су били усмерени управо ка решавањима проблема које Роми на Косову имају. Ми смо кроз програме Стабилизација заједница на директан начин оним породицама, које су желеле да покрену одређене бизнисе, да покрену одређене идеје које ће им помоћи у решавању егзистенцијалних проблема , успели да одређени број тих породица помогнемо и на тај начин учинимо макар мало у решавању целокупних проблема које Роми на Косову имају“, рекао је министар Јевтић.

Министар је истакао да је Министарство на чијем је челу у 2015 години заједно са својим партерима, пре свега мислећи на Канцеларију ЕУ на Косову за припаднике ромског народна изградило 61 кућу и помогло повратак расељених из Македоније и Црне Горе и то остваривањем и других права, сем изградње кућа. Јевтић је казао да верује да ће током наредне године с поносом говорити о томе да је ова мисија успешно завршена.

„ Такође жалим да истакнем да ће Министасртво за заједнице и поврата само током сутрашњег дана имати неколико активности, које су управо усмерене и ка решавању одређених проблема али и указивању на то да Роми на Косову живе другачије и са пуно проблема у односу на остале грађане Косова“, истакао је министар у свом излагању.

У оквиру својих активности министар Јевтић ће положити камен темељац за изградњу куће ромској четрнаесточланој породици Османи из Прилужја, општина Обилић, која је изгубила свој дом и са тог места послати поруку, да сви морају институцилано решавати проблеме Рома у складу са могућностима. Министар Јевтић је казао такође да активности треба усмеравати на дугорочним решавањима проблема, а не само суштнски и формално обележавање, тако што ће се само 8. априла говорити о овом проблему.

Заменик министра за заједнице и повратак Јолџи Шаља, иначе ромске националности, је на свечаној конференцији рекао да се косовски Роми налазе у веома тешком положају.

„ Они су незапослени, сиромашни и у тешкој материјалној и социјалној ситуацији“, рекао је г. Шаља.

Свечану конференцију поводом Међународног Дана Рома организовала је Канцеларија за питања заједница при канцеларији премијера.

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …